Lubomír Stejskal

Nová lávka na karlovarském Horním nádraží v 21 obrazech

26. 05. 2018 19:45:17
Karlovy Vary zažily během posledního květnového víkendu unikátní podívanou. Do města zavítal obří autojeřáb a doprovodná technika. S historickým úkolem: zvednout a usadit na místo určení lávku pro pěší na Horním nádraží.

Ta později nahradí stávající dosluhující lávku vedoucí nad kolejištěm a spojující město se severním sídlištěm Růžových Vrch.

V březnu byla lávka po dílech přivezena z Vítkovic a začala se montovat – na pomocné konstrukci vedle kolejiště. V sobotu 26/5 nastal den D. Přesněji večer V a noc N: přemístění lávky.

Tato část textu (do Aktualizace - viz níže) vznikla ještě předtím, než k dlouho očekávané unikátní akci došlo: v sobotu po sedmé večer, přičemž začátek operace, zvednutí a usazení lávky, byl naplánován na 21:30 hod. Ve stejnou dobu začala platit výluka na trati Karlovy Vary, Horní nádraží – K. Vary, Dvory a zpět, tedy ve směru na Cheb. Trasa z Horního nádraží na Chomutov byla vyloučena už dříve a z jiného důvodu. V polovině dubna se za obcí Dalovice pod jednou kolejí sesul svah, což znamená několikaměsíční opravy a zavedení náhradní autobusové dopravy.

V následující fotokolekci se mohou zájemci seznámit s děním kolem lávky v pátek a v sobotu (25-26/5) před tím, než bylo zahájeno její přemístění.

FOTO 25. 5. 2018

... zde jsme o den posunuti. Výložník obřího autojeřábu dominující severnímu panoramatu města dával v sobotu tušit, že na Horním nádraží se připravuje něco mimořádného. (Foto zde i níže: Autor článku)

... ještě předtím (v pátek) přijel na místo autojeřáb renomované firmy, který lávku zvedne a usadí.

... některé snímky slovní doprovod nepotřebují. Stačí se dívat a tiše žasnout.

... pohled na stabilizační výsuvné opěry.

... pohled na celou scenérii ze staré lávky. Pomocný jeřáb, což je sám o sobě úctyhodný kolos, v akci při sestavování hlavního jeřábu. V popředí budoucí výtah.

... výložník hlavního obřího jeřábu sestavovaný po částech. Jinak ani nelze.

... detailní pohled na montáž výložníku hlavního jeřábu.

FOTO 26. 5. 2018 (do 18:30 hod.)

... hlavní jeřáb je zkompletován, na dvojháku je zavěšena konstrukce lávky.

... detailní pohled na protizávaží. Jeho hmotnost: 2 x 72 tun.

... detail zavěšení lávky na hlavním jeřábu.

... vše je připraveno. Do zahájení akce zbývají necelé čtyři hodiny.

AKTUALIZACE

DLOUHÁ NOC/26. 5. 2018

Dlouhá byla především pro pracovníky firem majících v náplni práce zvednutí, přemístění a usazení lávky. Pro diváky, kterých se na severní straně Horního nádraží sešly odhadem dvě stovky, vše začalo být zajímavé ve 22:11, kdy jeřáb doslova po milimetrech zahájil zvedání lávky. Vše se dělo za tmy – prostor nebyl dostatečně osvětlen z hlediska fotografujících a snímky tomu odpovídají.

Podstatné ale je, že profesionálům, kteří na lávce pracovali (jinak je nazvat nelze – komu čest, tomu čest), vyšlo počasí. Nepršelo, nebyl extrémní vítr ani bouřky a podobná slota. Ba naopak. Klidno za svitu Luny, příjemná teplota, žádné klimatické komplikace.

Červený kolos byl vyzvednut a pozvolna, velmi pomalu, natáčen do požadovaného směru. Ve 22 hodin řídící akce vydal do vysílačky pokyn „Jdeme dolů“ a o jedenáct minut později byl slyšet potlesk na otevřené scéně. Lávka dosedla na své místo. Tato část operace trvala 60+1 minutu. Skvělá práce!

... za svitu Luny. Je půl desáté večer a světelné podmínky jsou ještě přijatelné.

... tma tmoucí. Kolos se dal do pohybu. Asistence lidské síly je nezbytná (v dolní části obrázku).

... lávka se šnečím tempem sune nad kolejiště.

... obří břemeno je opatrně spouštěno, aby v příštích minutách dosedlo na určené místo. Na severní straně na betonový fundament, na jižní se musí spojit s již nainstalovaným dvojitým schodiště. Vše vyšlo perfektně. Na milimetry přesně. Bravo!

... média si to nemohla nechat ujít.

DOBRÉ RÁNO, LÁVKO/27. 5. 2018

Karlovaráci se probudili do dalšího vydařeného dne. Modrá obloha, vlahý vzduch, v půl šesté příjemných dvanáct stupňů. Pojďme se podívat na finále „Mise Lávka“: za dobrého světla na její umístění tam, kde bude sloužit další desítky let. Jistě, nebude sloužit ode dneška. Její zprovoznění je otázkou týdnů, ne-li měsíců. Už nyní je ale jedno jisté. Stará lávka může počínaje dnešním dnem začít „stříhat metr“.

... od rozednění poslední májové neděle 2018 se všem, kdo jdou kolem, naskýtá nový pohled.

... čelní záběr

... nová lávka při pohledu ze staré

... porovnání staré a nové.

... symbolika nové éry na karlovarském Horním nádraží. Novou lávku právě podjiždí ranní vlak z Chebu.

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 19.79 | přečteno: 729 ×
Poslední články autora