Nechápu to

Ačkoli se to zdálo být jasné a samozřejmé, vyskytly se pochybnosti. Není prý vůbec jisté, že příští ročník Velké ceny Eurovize se bude konat v Jeruzalémě. V Izraeli ano, ale v jeho hlavním městě? Ještě se prý uvidí. 

 

Dokonce se ozvaly hlasy žádající bojkot akce, bude-li se konat v Jeruzalémě.

 

Země, která v eurovizní soutěži zvítězí, má právo být pořadatelem této hudební show v následujícím roce. Takže: v Lisabonu vyhrála 12. května 2018 izraelská zpěvačka Netta, Velká cena 2019 se tedy bude konat v Izraeli. Je primárně věcí pořadatelů, jak se rozhodnou. Zda akci bude hostit jejich hlavní město, případně Tel Aviv, Haifa nebo třeba Beerševa.

 

V samotném Izraeli bylo vše jasné v okamžiku, kdy Netta obdržela nejvyšší počet hlasů: příští rok v Jeruzalémě. Pouze se vedou diskuse o tom, zda místem konání bude Pais Arena nebo Teddyho stadion (ten by se musel zastřešit). Jde tedy o záležitost technickou, nikoli politickou.V tom smyslu, že Portugalcům letos také nikdo nemluvil do rozhodnutí uspořádat Eurovizi v jejich metropoli.

 

A mimochodem – kdyby vyhrál Mikolas Josef, myslíte, že by se Eurovize 2019 konala někde jinde než v Praze?

 

Proč se tedy na internetu objevily pochybnosti, pokud jde o Jeruzalém?

 

Přiznám se: nechápu to.

 

Už proto, že když Izraelci tuto soutěž vyhráli v letech 1978 a 1998, hostil ročníky 1979 i 1999 Jeruzalém – a nebyl kolem toho, pokud si dobře vzpomínám, žádný zvláštní povyk. Tak proč by s tím měl být problém v roce 2019?

VIDEO

Izraelská píseň Diva, s níž Dana International zvítězila na Velké ceně Eurovize v roce 1998.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 23.5.2018 8:00 | karma článku: 14,87 | přečteno: 286x