Lubomír Stejskal

Šílenství pokračuje: Vadí už i přátelský fotbal

9. 04. 2018 8:00:45
Pokud někdo protlačuje politiku do sportu, a to způsobem mimořádně nechutným, pak především hnutí BDS – Bojkot, stažení investic, sankce. Má charakter globálního moru a sdružuje ty nejzavilejší nepřátele Izraele.

Jejich nejnovější nenávistné angažmá se týká chystaného přátelského fotbalového utkání, které by měla argentinská fotbalová reprezentace sehrát v Izraeli 9. června, tedy nedlouho před zahájením fotbalového MS v Rusku.

Nebylo by to poprvé, co by se argentinské fotbalové superhvězdy blýskly v Izraeli před začátkem světového šampionátu. Bylo tomu tak v roce 1986, krátce před MS, které hostilo Mexiko. V Izraeli Argentinci v sestavě se slavným Maradonou vyhráli 7:2. V Jeruzalémě navštívili Západní zeď – a mnozí věří tomu, že jim to přineslo požehnání. V Mexiku porazili ve finále reprezentaci Spolkové republiky a stali se mistry světa.

O čtyři roky později - to hostila světový šampionát Itálie - sehráli před jeho začátkem Argentinci s Izraelem další přátelský duel a opět byli úspěšnější. Zvítězili 2:1 a na šampionátu v Itálii se probojovali do finále, kde i s Maradonou podlehli výběru SRN 0:1.

Nejinak tomu bylo i v roce 1994, kdy před MS konaným v USA porazili v Izraeli v přátelském měření sil domácí tým 3:0. V Americe ovšem spokojeni být nemohli: vypadli v osmifinále po prohře s Rumuny 2:3.

Na tradici přátelských zápasů chce argentinská reprezentace i s fenomenálním Lionelem Messim navázat také letos zmíněným utkáním plánovaným na 9. června. Něco takového je ale trnem v oku nepřátelům Izraele, kteří v přátelském duelu spatřují něco, do čeho je zapotřebí „hodit vidle“. Tedy udělat všechno pro to, aby se zápas neuskutečnil. Hnutí BDS tedy vytvořilo kampaň (nazvanou #ArgentinaNoVayas – ve významu Argentino, nejezdi do Izraele), která dostala obludný mezinárodní rozměr (kam čert nemůže, nasadí aktivisty).

Argentinská fotbalová asociace obdržela v pátek 6/4 dopis od Argentinského výboru solidarity s Palestinou, v němž tato organzace žádá, aby se zápas v Izraeli neuskutečnil. Tedy aby argentinská reprezentace do Izraele nejela. Argumentuje přitom výlučně politicky: zrušením zápasu by byla „vyjádřena hodnotová solidarita s národy, které jsou oběťmi útlaku, apartheidu a genocidy“. Bojkotem Izraele má být dosaženo změny v jeho „politice rasismu a porušování lidských práv“.

Není to nic nového pod sluncem. O bojkot Izraele usilovali jeho nepřátelé, na prvním místě arabské země v regionu Blízkého východu, od okamžiku jeho vzniku – a zejména poté, co se židovský stát nepodařilo zlikvidovat vojensky. V naší době se k nim přidávají všichni ti, kdo v konfliktu ve Svaté zemi podporují palestinské Araby. Ať už je to hnutí BDS nebo, pokud jde o jednotlivé osobnosti, Roger Waters (exPink Floyd). Byť by bylo argumentováno jakkoliv líbivými a obvykle angažovanými slovy a motivem „konání dobra“, jedno má takovéto veřejné angažmá společné: hluboce zakořeněnou protiizraelskou nenávist.

Totéž platí i pro současnou kampaň, která se snaží politizací sportu vytvořit zdání, že stojí na té „správné“ straně. Pravý opak je však pravdou. Aktivisté těchto kampaní jsou nositeli zloby, zášti a nenávisti. Jako lidé politicky zaslepení nejsou s to nazřít, že zhusta stojí na barikádě po boku teroristů.

Věřme, že vedení argentinské fotbalové reprezentace jejich hanebnému tlaku nepodlehne a tento druh politizace sportu rázně odmítne. Obavy z opaku jsou ovšem namístě. V tomto politicky korektním (rozuměj bláznivém, na hlavu postaveném) světě byli už nositelé myšlenek BDS vícekrát úspěšní. Čas ukáže.

... Lionel Messi. Zastaví se cestou na MS v Rusku se svým týmem v Izraeli? (Zdroj: Pixabay)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 23.99 | přečteno: 755 ×
Poslední články autora