Politická diskriminace sportovců jako z učebnice nenávisti

V tuniském Hammametu začalo v pátek 6. dubna mistrovství světa juniorů v taekwondu. Vlastně ještě ani nezačalo a už bylo zatíženo obřím protiizraelským skandálem.

 

Akce se měla zúčastnit také izraelská reprezentace. Ve složení Dana Azranová, Nicol Adamsktová, Abišag Sembergová a Tom Pashcousky. Měla – ale bylo jí to soudně zakázáno. Jakže? Soudně zakázáno?

 

A jakým soudem? Inu, tuniským.

 

Jak se vůbec tato záležitost dostala k soudu? Jednoduše. Skupina tuniských aktivistů sdružených v uskupení „National Commission for Supporting Arab Resistance and Opposing Normalization and Zionism“ (Národní výbor pro podporu arabského odporu a proti normalizaci – rozuměj vztahů s Izraelem – a sionismu) dala k soudu žalobu, jejíž podstatou je asi toto: přítomnost sportovců z Izraele by byla v rozporu s ustanoveními ústavy a dohodami podepsanými tuniskou vládou, neb podle jejich názoru je Tunisko věrné politice odsuzující a odmítající sionistickou okupaci a kolonizaci, stejně jako politice bojkotu a odmítání jakýchkoli kontaktů se sionistickou entitou.

 

Žaloba byla podána na šéfa tuniské federace taekwonda Ahmeda Gaaloula, aby mu bylo znemožněno jako hostiteli šampionátu Izraelce pozvat. Soudce žalobě vyhověl – a na světě je další sportovní skandál.

 

Nedosti na tom. Když se do Tuniska vydal - letadlem z Paříže - předseda Izraelské asociace taekwonda Michal Madar, aby účast reprezentantů své země předjednal, byl na letišti v Tunisu, ačkoli měl francouzský pas, zadržen a vrácen nejbližším spojem zpátky do Francie.

 

Pro úplnost dodejme, že Izraelci, vědomi si arabské nenávisti, byli ochotni vystupovat v Hammametu bez symbolů svého státu na sportovním oděvu a stejně tak byli ochotni vzdát se i vlajky a též národní hymny, kdyby vybojovali zlatou medaili.

 

Ani to nestačilo – arabská nenávist je nekompromisní.

 

Jak uvádí server Ynetnews, tuniská strana tvrdí, že Izraelci nepředložili včas vyplněné registrační formuláře a žádosti o víza, což Madar kategoricky odmítl: „Tunisané na naši žádost dlouho nereagovali, pak dali slib, že víza udělí a teď lžou, že jsme potřebné dokumenty nedodali včas.“

 

Závěr z jednání tuniských hostitelů nechť si udělá každý sám.

 

... jedna z těch, kterým tuniská nenávist zabránila v účasti na juniorském světovém šampionátu. Abišag Sembergová, bronzová na juniorském ME 2017 v Larnace, Kypr a juniorském MS 2016 v Burnaby, Kanada. (Zdroj: Server Ynetnews/Screenshot videa)

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 7.4.2018 8:00 | karma článku: 23,62 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal