Prezidentova drzost nezná mezí (Akt.)

Nebyl to apríl, ačkoli to tak vypadalo.To si zase jednou turecký prezident neviděl do úst. V neděli, na apríla, označil Erdogan Izrael jako teroristický stát a jeho premiéra pasoval do pozice teroristy.

 

Takto o nedělním prezidentově výroku referoval server tureckých novin Daily Sabah:

 

Tedy: Izrael provedl v Gaze masakr a Netanjahu je terorista.

 

Ano, Erdogan hovořil o izraelské reakci na páteční (30/3) Hamasem režírovanou protiizraelskou provokaci na gazsko-izraelské hranici. Připomínat, co se stalo, není snad potřeba. Ovšem něco je nutné připomenout. Izrael kritizuje politik, stojící v čele země, která dlouhodobě bezohledně bombarduje – s odůvodněním, že bojuje se skutečnými či domnělými teroristy – civilní oblasti nejen ve své zemi, ale také v sousední Sýrii a Iráku. Nedávná turecká operace v syrském Afrínu, která generovala jednu z bezpočtu huanitárních krizí, budiž jasnou ilustrací současné Erdoganovy politiky.

 

Zde si dovolím ocitovat „sám sebe“, tedy uvést malý úryvek příspěvku, který jsem na blogu iDNES zveřejnil 21. března 2018 v článku „Ženy, které vědí“:

 

 

A dvě české novinářky, Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, v otevřeném dopise nejvyšším ústavním činitelům ČR ze dne 12. března 2018 mimo jiné uvádějí:

 

  • Turecké bomby nedopadají na PKK (kurdská teroristická organizace - pozn. LS), ale na civilisty ve vesnicích a městech na severu suverénního státu, kterým Sýrie stále ještě je. ... Co nás trápí nejvíce je fakt, že NATO, jehož je ČR členem, nečinně přihlíží barbarskému aktu, kdy Turecko, další člen NATO, masakruje kurdské civilisty. Chceme vás požádat, abyste se jakožto reprezentanti České republiky pokusili zastavit tureckou agresi.

 

Čili: pokud někdo provádí agresi a masakry civilního obyvatelstva, není to Izrael v Pásmu Gazy, ale Turecko (aktuálně) v Sýrii. A člověk, který za to všechno nese nejvyšší míru politické odpovědnosti, který několikrát řekl, že nepovažuje Hamas za teroristickou organizaci - turecký prezident Erdogan -, má tu drzost hovořit v souvislosti s pátečním incidentem o masakru způsobeném izraelskou armádu a premiéra země, která desetiletí čelí nejrůznějším podobám arabského teroru, si dovolí označit jako teroristu? To dočista ztratil rozum?

 

Reakce předsedy izraelské vlády na sebe nenechala dlouho čekat. Na svém Twitteru napsal (volný překlad):

 

  • Nejmorálnější armáda světa nebude akceptovat moralizování od někoho, kdo léta hlava nehlava bombarduje civilní obyvatelstvo. Zdá se, že toto je apríl na turecký způsob.

 

Hodlá-li takto Erdogan pokračovat, muže se nadít jediného. Že bude valem přibývat lidí, kteří ho přestanou brát vážně.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 1.4.2018 20:05 | karma článku: 45,04 | přečteno: 15273x