Je to ten druh novinářských chyb, který prezidentovi vadí? (Doplněno)

Úterý 13. března 2018. Breaking News: U nás – zadržení soudce pražského Vrchního soudu Elischera. V USA - výměna na postu státního tajemníka: Tillersona nahradil Pompeo. U sousedů na Slovensku – graduje vládní krize.

 

Vedle toho přinesl v osm ráno Radiožurnál další převratnou zprávu: poprvé bylo ve veřejném mediálním prostoru identifikováno místo, kde budou likvidovány kaly z tzv. lagun Ostramo. Všimněte si slovesa BUDOU, to je v kontextu toho, o čem píšu, důležité. Radiožurnál pak o celé věci referoval během dne ještě několikrát, mj. v poledním zpravodajském bloku a po třetí hodině odpoledne.

 

Informace se objevila také na webu iROZHLAS.cz. Tady je titulek:

 

... obr. 1

 

Byla jen otázka času, kdy o této záležitosti budou referovat – s odkazem na Radiožurnál, který s tím přišel jako první - další sdělovací prostředky. Stalo se. V 15:30 jsem zjistil, že před 21 minutami přinesl zprávu na toto téma server Deník.cz. Zprávu férově označil jako převzatou z Radiožurnálu, leč dopustil se dvou chyb (obr. 2 níže). Chyb zbytečných. Chyb, které by při pečlivější kontrole vůbec nemusely spatřit světlo světa.

 

První chyba je hned v nadpise. Píše se v něm, že kaly SE SPALUJÍ na Sokolovsku. Radiožurnál ovšem říká, že kaly SE SPÁLÍ, případně BUDOU SE SPALOVAT (na Sokolovsku). Z čehož plyne, že na Sokolovsku se zatím nic nespaluje. Deník.cz tedy svojí nepřesností mystifikuje.

 

Chyba druhá – Deník.cz v perexu uvádí, že Sokolovsko je v severních Čechách. Není tomu tak, stačí podívat se na mapu.

 

... obr. 2

Pikantní je to, co vidíme na obrázku 3. Dle Deníku.cz se kaly jednak spalují, jednak teprve spalovat budou. V daném kontextu, a také s ohledem na to, co bylo v Radiožurnálu k problematice kalů řečeno, nemůže platit obojí – buď se už spalují (což pravda zjevně není), anebo teprve spalovat budou (což pravda zjevně je).

 

... obr. 3

Musíme přiznat, že pokud takto nepřesně pracují tuzemští novináři, nedivme se, že se do nich prezident způsobem sobě vlastním naváží. To ovšem neznamená, že špatně pracují všichni novináři, ale v tom či onom konkrétním případě pouze někteří – a ty je správné kritizovat. Tak, jak jsem to nyní udělal já.

________________________________________________________________

OSOBNÍ POZNÁMKA POD ČAROU

Protože o likvidaci „zbývající“ zásoby kalů z lagun Ostramo (asi 90 tisíc tun) se v posledních dnech více hovořilo, zejména v souvislosti s tím, že dosavadní „likvidátor“ - cementárna v Čížkovicích – už v této činnosti pokačovat nehodlá (viz obr. 4), využil jsem  v pondělí 12. března telefonní infolinku společnosti AVE CZ, která má likvidaci odpadu z lagun na starosti. Dozvěděl jsem se, že někdy po 20. březnu 2018 uspořádá firma tiskovou konferenci, na které se veřejnost dozví, kam budou kaly k likvidaci odváženy. Zatím to říci nechtějí s ohledem na možnou „ekologickou hysterii“, která by kolem toho vznikla. (No comment.)

 

Investigativci v Radiožurnálu byli ovšem rychlejší – a pravdu oznámili den poté. Společnosti AVE CZ tak nezbylo, než aby i ona odkryla karty, jak je zřejmé z obrázku 5.

 

Jak patrno, čeští novináři nejsou zase takoví pitomci, jak si prezident Zeman myslí.

 

 

... obr 4/K tomu, co krajská redakce iDNES.cz uvedla 13. prosince 2017 jedno vysvětlení. V době, kdy se kaly likvidovaly v Čížkovicích, putovaly v kamionových kontejnerech nejprve na skládku firmy Celio u Litvínova a teprve pak do čížkovické cementárny.

 

... obr. 5/13. března 2018, dříve než měla v plánu, přiznává společnost AVE CZ, kde se kaly budou napříště likvidovat. Podnětem k tomu byla skvělá práce novinářů Českého rozhlasu. (Zdroj: Screenshot webu firmy AVE CZ)

PS: Zajímalo mě, jak budou o popsaném zveřejnění, kde budou kaly z lagun likvidovány, referovat téhož dne (13/3) dvě hlavní soukromé televize v ČR, Prima a Nova (ne, Barrandov to opravdu není) ve svém večerním zpravodajství v 18:55, resp. v 19:30 hodin. Prima záležitost zařadila mezi "headlines", Nova, která se ráda chlubí tím, že to či ono ví první, téma zcela pominula.  Z  regionu přinesla informaci o novém videoklipu Karlovarského symfonického orchestru.  Kromě toho jsme se  dozvěděli, kolik kůzlat se narodilo na farmě ve Vizovicích. Jupííí. O likvidaci kalů ani slovo. Možná zítra - s křížkem po funuse ... 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 13.3.2018 18:15 | karma článku: 13,88 | přečteno: 628x