V Maroku to jde. Proč ne jinde?

Kdo sleduje dění ve světovém judu dobře ví, že uplynulý víkend, od 9. do 11. března, hostil soutěž Grand Prix marocký Agádír. Do města na břehu Atlantiku se sjelo téměř 250 judistů z 38 zemí.

 

Češi chyběli, Izraelci nikoli. Přesněji Izraelky. Do Maroka jich zavítalo devět, medaili získaly čtyři z nich. Tři bronzové a jednu zlatou.

 

Ke zlaté medaili patří také národní hymna během vyhlášení vítězů. Jak ale víme z jiných arabských zemí, tato samozřejmost není všude tak úplně samozřejmá. Opakovaně jsem psal o tom, že když soutěžili izraelští reprezentanti v arabských zemích, například v Emirátech - naposledy na juniorském MS v ju-jitsu, nesměli vystupovat pod názvem svého státu, ale příslušné mezinárodní federace, na akci nesměla být vztyčena izraelská vlajka (ale vlajka mezinárodní sportovní federace) a v případě zisku zlaté medaile nesměla zaznít izraelská hymna Hatikva.

 

Důvod? Nebetyčná protiizraelská nenávist.

 

Proto mě zajímalo, jak se zachovají maročtí pořadatelé, když získá zlatou medaili judistka Státu Izrael. Předesílám: organizátoři zaslouží pochvalu.

 

Izraelky nejenže mohly soutěžit jako Izraelky, tedy s označením „Israel“ (resp. „ISR“) na kimonu, ale když v kategorii do 57 kg ve finále Timna Nelsonová Levyová porazila Slovinku Kajzerovou a vybojovala zlato, při udílení medailí zazněla Hatikva. V arabském světě něco neobvyklého, za což Maročanům patří uznání.

 

Zbývá otázka, kterou nelze nepoložit. Proč, když to jde v Maroku, nejde totéž třeba v Emirátech?

 

Slova kouče národního týmu izraelských judostů Shaniho Hershka (podle webu Jpost.com):

 

  • Je to úžasná zkušenost vyhrát v Maroku zlatou medaili, slyšet Hatikvu a být hrdý na naše sportovce a Stát Izrael.

 

Věru tak. Svět je alespoň někde ještě trochu normální.

... judistické Grand Prix v Agádíru 2018. Izraelská reprezentantka Timna Nelsonová Levyová (v modrém) právě získala ve své kategorii zlatou medaili. (Zdroj: Web IJF - screenshot videa)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 12.3.2018 8:00 | karma článku: 19,02 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4799
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 839x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal