Šokující svědectví z Paříže

Izraelský server Jpost.com zveřejnil 8/3 informaci o vyjádření, které jeho sesterskému hebrejskému deníku Maariv poskytl v Paříži někdejší vysoký představitel armády režimu Bašara Asáda - generál Zuhair Al Saqit.

 

Generál Sagit byl do roku 2013, kdy syrskou armádu i Sýrii opustil, šéfem armádního výzkumu chemických zbraní. Jejich nasazování proti civilistům mu bylo natolik proti mysli, že emigroval na Západ. Dnes stojí v čele instituce Center for the Detection and Monitoring of the Use of Chemical Weapons,  která sídlí v Bruselu a monitoruje používání chemických zbraní.

 

Do Paříže přijel gen. Saqit proto, aby varoval evropské vlády, že - na rozdíl od obecně rozšířeného opačného názoru - problém chemických zbraní není ještě smeten ze stolu. Ba naopak. „Syrská armáda a milice, které ji podporují, provádějí každodenní útoky na obyvatelstvo, při nichž požívají chlor,“ tvrdí generál.

 

A nejen to.

 

Podle jeho přesvědčení Írán v Sýrii vyvíjí a testuje rakety krátkého a středního dosahu vybavené ozbrojené chemickými hlavicemi. Íránští vědci, technici a armádní specialisté vyvíjejí rakety s chemickými hlavicemi s doletem od pěti do 35 kilometrů, které mohou být přepravovány ve vozidlech nebo malými armádními jednotkami uvnitř Sýrie – a taktéž přes hranice (rozuměj: do Libanonu – LS).

 

A právě to je ještě znepokojivější: chemické zbraně vlastní podle generála také Íránem podporované libanonské teroristické hnutí Hizballáh (které se angažuje také v syrské občanské válce na straně vlády - LS). Ty mu předal Asadův režim, aby je skryl před mezinárodní kontrolou. Takto byla podle Saqita převedena teroristům „velká část syrských zásob chemických zbraní“ ( a large part of Syria's chemical weapons stockpiles).

 

A Jobova zpráva do třetice. Generál Saqit zmínil také severokorejské chemické angažmá v Sýrii. Potvrdil spolupráci Asada s Kimovým komunistickým režimem: KLDR dodávala Sýrii chemické zbraně a pomáhala při jejich instalaci a použití v občanské válce proti civilnímu obyvatelstvu. Prozradil, že jako vysoký vojenský činitel doprovázel důstojníky Korejské lidové armády, kteří přicházeli do různých vojenských útvarů jako poradci pro oblast chemický zbraní.

 

Centrum, které generál Saqit v Bruselu vede, shromažďuje a zkoumá svědectví z terénu, která se týkají použití chemických zbraní. Podle jeho názoru videa ze Sýrie ukazující oběti chemických útoků nejsou, na rozdíl od oficiálního názoru Damašku, podvržená, ale ukazují krutou realitu.

 

Generálovo šokující svědectví je dalším důležitým kamínkem do mozaiky, jejíž celkový obraz ukazuje především na to, na co shodně upozorňuje jak koalice arabských zemí vedená Rijádem, tak Jeruzalém – že ajatolláhovský Teherán představuje skutečnou regionální hrozbu a je nebezpečnou destabilizující silou v oblasti. Je režimem, před kterým je nutné mít se nanejvýš na pozoru.

...  nadpis článku o vyjádření gen. Saqita na webu hebrejského deníku Maariv (nad šipkou).

 

... nadpis článku přinášející stejné téma na serveru Jpost.com.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 8.3.2018 12:08 | karma článku: 24,96 | přečteno: 2716x