V čem se Zdeněk Ondráček mýlí

Komunistické Haló noviny citovaly v pátek (2/3) poslance Zdeňka Ondráčka, později zvoleného dolní komorou šéfem komise mající na starosti kontrolu „policie v policii“. Šlo o jeho vystoupení na plénu sněmovny.

 

Ondráček uvedl:

 

  • „Já si každého, kdo sloužil a ví, co to znamená sloužit vlasti, velmi vážím. A je úplně jedno, jestli vy budete zpochybňovat, jaké vlasti jsme my sloužili. My jsme sloužili vlasti, občanům této republiky.“

 

V tom se ovšem pan Ondráček a další komunisté huboce mýlí. Oni nesloužili vlasti, ale režimu. Svému režimu. Totalitnímu režimu a jeho zájmům, které byly totožné se zájmy tehdy okupační mocnosti – Sovětského svazu.

 

Ano, Ondráček a spol. sloužili zájmům Kremlu. Gottwaldem počínaje a Husákem konče plnili komunističtí mocipáni roli místodržitelů, tak jak je známe ze starověkého Říma. Roli místodržitelů v politické provincii zvané nejprve lidově demokratické a později socialistické Československo.

 

Zdá se to některým cynickým apologetům komunistického režimu přitažené za vlasy?

 

Tady jsou slova Klementa Gottwalda z 21. prosince 1929 pronesená v prvorepublikovém parlamentu:

 

  • A my, my jsme stranou československého proletariátu a naším nejvyšším revolučním štábem je skutečně Moskva. A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutiti krk.

 

Tak tomu bylo mezi válkami – a také po válce. Nejvyšším revolučním štábem československých komunistů byla vždy Moskva. Českoslovenští komunisté museli držet linii (lidově hubu a krok) a pokud se odchýlili, krutě na to doplatili (a s nimi celý národ).

 

Důkaz? 21. srpen 1968.

 

Takže – komu sloužil Zdeněk Ondráček před listopadem 1989? Vlasti? Občanům? V první řadě politickým lokajům Kremlu.

 

Otázka: Jaká je tedy sebereflexe komunistů? Nemyslím na papíře, v podobě nejrůznějších polistopadových prohlášení o „socialismu stalinsko-brežněvovského typu“; mám na mysli sebereflexi reálnou. V případě novopečeného šéfa sněmovní komise pro GIBS  - veškerá žádná.

 

Ono totiž existuje cosi jako politická kultura či politický cit – a také svědomí a zdravý úsudek. A nadto jistá symbolika. Přiznám se, že jako pěšák sametové revoluce bych v listopadu 1989 nikdy nevěřil, že ten mladý „esenbák“, který tehdy vystupoval v ještě režimní televizi a později v pozvolna se měnících novinách, kde „vysvětloval“ potlačování demonstrací svobodomyslných lidí, stane za necelých třicet let v čele parlamentní komise demokratického státu mající v náplni práce civilní kontrolu „policejní policie“.

 

Tehdy bych to i jako vtip považoval za hloupé a nemožné. Dnes je to drsná realita.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 3.3.2018 13:35 | karma článku: 36,13 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Glosa k dění na blogu

4.4.2024 v 22:49 | Karma: 0
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal