Případ Farkas & Všelichová: Závažná okolnost

Ve snaze dozvědět se co nejvíce o případu Saliha Muslima Muhammada, který je v hledáčku policie Erdoganova režimu, vyslechl jsem pozorně rozhovor s arabistou a kurdologem Petrem Kubálkem odvysílaným internetovou televizí DVTV.  

 

Interview obsahovalo spoustu podnětných informací a pozoruhodných pohledů na danou problematiku. Vedle toho také jedno znepokojující sdělení.

 

V poslední době se hodně hovoří o kybernetické bezpečnosti a nejrůznějších kyberhrozbách. Vedle toho ale zjevně existuje něco, co je neméně děsivé.

 

V souvislosti s případem dvou Čechů uvězněných v Turecku (kauza Farkas & Všelichová) Petr Kubálek připomněl málo zdůrazňvaný aspekt této záležitosti. Když byl loni v prosinci v Turecku náš tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jeho tamní kolega  Mevlüt Çavuşoglu na společné tiskové konferenci řekl, že Farkas a Všelichová byli známí i svou protitureckou propagandou na internetu. Z toho Kubálek vyvodil, že

 

  • „turecké orgány mají někoho, kdo v češtině sleduje, co který český občan napíše na internetu“.

 

A dodal:

 

  • „Myslím, že to je znepokojivé a že české úřady měly už tehdy žádat o vysvětlení, co tím turecký ministr zahraničí myslel.“

 

S tím nelze než souhlasit: dokonce soudím, že je to víc než znepokojivé. Představa, že orgány cizích režimů sledují český internet – s cílem, aby svobodné vyjadřování jeho uživatelů později jakkoli mocensky zneužili je doslova obludná. Internet ve svobodném světě nesmí  sloužit k tomu, aby kritika kohokoli sloužila, hodí-li se to politicky, jako přitěžující okolnost, jak jsme toho svědky v případě dvou vězněných Čechů.

 

Pokud jde o Turecko, je to obzvlášť nebezpečné, neboť šéf tamní režimu připomíná jednoho důstojníka – velitele útvaru – v časech československé totality. Jeho slova:

 

  • Já když řeknu, že je voják vožralej, tak je vožralej, i kdyby nebyl.

 

V případě Erdogana jde samozřejmě o něco mnohem závažnějšího (než o opilého – neopilého vojáka základní služby). Teroristé jsou podle něj ti, kdo jsou jím jako teroristé ocejchováni – a naopak. V praxi: Kurdská politická strana PYD, ačkoli v civilizovaném světě za teroristickou organizaci považována není (nefiguruje na seznamech teroristických organizací), podle Erdogana teroristickou organizací je. Tečka. Naproti tomu palestinský Hamas, který na seznamech teroristických organizací figuruje (protože se jako teroristická organizace chová), podle Erdogana teroristickou organizací není. Jak je Erdoganem definován? Jsou to „bojovníci odporu, kteří brání svoji zem“ (viz obr. 1).

 

Svévolná interpretace Ankary stran toho, kdo je a kdo není terorista je koneckonců jediným důvodem, proč Farkas s Všelichovou hnijí v tureckém kriminále. Protože jde o rozhodnutí politické (že milice YPG, ozbrojená složka strany PYD, jsou teroristé), můžeme je považovat za politické vězně. A politicky motivovaný je samozřejmě i prapodivný hon na Saliha Muslima Muhammada, syrského (!) kurdského politika. (Jeho příběh si ovšem zaslouží samostatný článek.)

 

Vraťme se ale k námětu tohoto textu. Poučení ze slov pana Kubálka je zřejmé. My všichni, kdo publikujeme na internetu bychom měli mít na paměti, že můžeme být sledováni těmi, o nichž se vyjadřujeme kriticky – se všemi z toho vyplývajícími možnými neblahými důsledky. To není paranoia ani výzva k autocenzuře (přestanu kritizovat Erdogana, aby mě náhodou při turistické cestě do jeho říše nesebrali hned na letišti), ale konstatování reality, s níž je nutné počítat (že si na nás nějaký „zahraniční Babiš“ může vytvářet složku, pokud usoudí, že jsme potenciální „nepřátelé státu“).

 

Působí to jako zastrašování; jde o to, abychom se zastrašit nenechali. Očekávat ovšem, že by čeští politici sledování našeho internetu orgány tureckého režimu uchopili jako téma by asi bylo bláhové, podíváme-li se, co se na politické scéně v české kotlině dnes a denně řeší.

... obr. 1/Článek zveřejněný 6. dubna 2010 na izraelském serveru Ynetnews. Šipka ukazuje na Erdoganova slova, že Hamas nepovažuje za teroristickou organizaci. V předchozích větách uvádí, že jde o "bojovníky odporu, kteří brání svoji zem a vyhráli volby". 

 

... obr. 2/28. 2. 2018: Petr Kubálek v rozhovoru s Danielou Drtinovou. (Zdroj: DVTV - screenshot pořadu.)

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 3.3.2018 8:15 | karma článku: 23,75 | přečteno: 1191x