Lubomír Stejskal

Poznámka k referendu

14. 02. 2018 10:55:45
Nedělejme si iluze. Referendum je dobrý sluha, ale špatný pán, řečeno sloganem. Dobré bylo v případě karlovarské Vřídelní kolonády, kdy se lidé mohli rozhodnout, zda na místě stávající chtějí repliku kolonády historické.

Přesněji: mohlo být dobré, kdyby se Karlovaráci ráčili k referendu obtěžovat (alespoň v počtu 35 procent zapsaných voličů) – a kdyby nemuseli odpovídat na nesmyslnou dvojotázku (chcete repliku a současně ukončení prací na havarijním stavu stávající kolonády?).

To se tedy moc nepovedlo – a to šlo o lokální záležitost.

Co ale v případě témat celostátního významu s časovým přesahem (typu vystoupení z EU například)?

Napadlo mě, jak by asi dopadl plebiscit o povinném očkování proti té či oné nemoci, kdyby o něm rozhodovaly děti. Zvítězilo by bezpochyby NE, protože děti mívají panickou hrůzu z jehel injekčních stříkaček.

Pak tu máme „případ Egejského moře“.

Vysvětlím. Stál jsem na břehu Akabského zálivu na egyptské straně, proti nám na konci hladiny hranice Jordánska a Saúdské Arábie (pro znalce: destinace Taba Heights). Vedle mě dáma, podle přízvuku ze severu Moravy.

Kochali jsme se tou exotikou, když ona náhle pravila:

  • Tož toto je jaké moře? Egejské, že?

Děsí mě, že by lidé s takovýmto přehledem měli rozhodovat o tom, jestli zůstaneme v EU či NATO.

V současné době, kdy se Babišova „estébácké kauza“ obrátila proti němu (po předchozích neuvěřitelných turbulencích), často slýcháme: Lidé o jeho problému (problémech) věděli, a přesto ve volbách poslali ANO na vítěznou pozici.

No právě.

Nemáte strach z podobného způsobu uvažování?

Pletou si Egejské moře s Akabským zálivem. Kolik takových asi je. Přesto mohou rozhodovat v klíčových otázkách. Proto mám z obecného referenda jisté obavy.

... dělníci při práci na výkopu pro kabel na egyptské straně Akabského zálivu. V pozadí hory Saúdské Arábie. (Foto: Autor blogu)

... pro lepší orientaci. Akabský záliv (2) je od Egejského moře (1) vzdálen více než 1400 km (poměřováno vzdušnou distancí mezi jordánskou Akabou a řeckými Aténami. (Zdroj: Webová služba Distance Calculator)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 16.40 | přečteno: 403 ×
Poslední články autora