Ještě k íránskému dronu

V diskusích na českých serverech je některými přispěvateli zpochybňována informace, že íránský dron, který vyvolal tvrdou izraelskou odvetu, byl v sobotu 10/2 zachycen a zlikvidován v izraelském vzdušném prostoru.

 

Připravil jsem k této záležitosti malý servis, který nabízím čtenářům k posouzení, aby si mohli udělat vlastní názor.

 

Podplukovník Jonathan Cornicus, šéf a mluvčí oddělení sociálních médií izraelské armády, na armádním twitterovém účtu 11/2 uvedl:

 

Stručně:

  • íránský dron se pohyboval v izraelském vzdušném prostoru 1 a půl minuty
  • sestřelen byl vrtulníkem Apache nedaleko Bejt Šeanu (viz mapu níže – obr. 1)
  • pronikl do izraelského vzdušného prostoru do hloubky 3 až 4 míle
  • jde o repliku amerického UAV (bezpilotního letounu) RQ 170 (kterého se Íránci zmocnili v prosinci 2011 - LS; originální dron je na obr. 2).

 

A podplukovník L., velitel 113 skvadrony izraelského vojenského letectva, pro server Jpost.com 11/2 upřesnil, že dron vyslaný ze syrského území proletěl nad jordánským území a do izraelského prostoru pronikl v severní části Jordánského údolí. Zlikvidován byl, jak již uvedeno, u Bejt Šeanu, tedy uvnitř mezinárodně uznaných hranic Státu Izrael. 

 

V této souvislosti stojí za zmínku prohlášení operačního centra syrských spojeneckých sil, které citovaly některé izraelské servery (mj. Jpost.com):

 

  • The occupation entity’s claims that the drone has entered the airspace of occupied Palestinian territories are sheer lies.

 

Tedy: Tvrzení okupační entity (rozuměj Izraele), že dron vstoupil do vzdušného prostoru okupovaných palestinských teritorií je naprostá lež.

 

Všimněme si: do jakého prostoru měl dron vstoupit. Nikoli do izraelského, ale do prostoru okupovaných palestinských území. Z čehož plyne, že prosyrské alianční síly (především vládní vojsko, Íránci a jednotky Hizballáhu) považují nejen Předjordánsko a Pásmo Gazy, ale také Izrael v hranicích z let 1949-1967 za okupovaná palestinská území. Je dobré to vědět a při hodnocení arabsko-izraelského konfliktu mít stále na zřeteli.

 

A ještě jeden postřeh. Ti, kdo dron nad izraelské území vyslali tvrdí, že měl kontrolovat Syrskou poušť v rámci boje proti Islámskému státu a dalším teroristickým skupinám. Z toho lze dovodit, že byl izraelskou helikoptérou sestřelen nad Sýrií. Malou vadu na kráse ovšem tato teorie má: jak vysvětlit, že jeho trosky byly nalezeny na izraelské straně mezinárodně uznané jordánsko-izraelské hranice?

 

Kdo tady tedy lže?

... obr. 1/Mapa ukazující, kde se nachází Bejt Šean, v jehož blízkosti byl íránský dron  sestřelen. (Podklad: Google Maps)

 

... obr. 2/Americký bezpilotní letoun RQ 170, výrobce Lockheed Martin. (Zdroj: Server YouTube - screenshot videa, uživatel oisiaa)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 11.2.2018 22:52 | karma článku: 29,37 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal