Prezidentovi došla trpělivost

V pátek 9/2 odpoledne přistál v egyptské Marse Alam Airbus A320 letící z Lipska.  Na jeho palubě byla také část naší rodiny. Po vystoupení  její dospělí členové sotva tušili, co se ten den v Egyptě stalo.

 

Devátý únor se zapíše do historie protiteroristické války jako den, kdy byla v Egyptě zahájena masivní vojenská operace. V tamních anglickojazyčných médiích je označena jako „Comprehensive Operation  Sinai 2018“. Jejím cílem je v součinnosti všech složek ozbrojených sil a tajných služeb potlačit terorismus v zemi. Pokud možno během tří měsíců.

 

Zdá se, že prezidentu Sisimu došla trpělivost.

 

Ačkoli je armádní kampaň zaměřena primárně na střední a severní Sinaj, operace budou probíhat také jinde:  v Deltě, údolí Nilu, oblasti Suezského kanálu, Západní poušti a pobřežních vodách.

 

Podporu tomuto úsilí vyjádřila mešita Al Azhar, nejvyšší autorita sunnitského islámu v Egyptě, koptská ortodoxní církev a v neposlední řadě egyptský parlament.

 

V pátek večer bylo oznámeno, že na severu Sinaje byly do odvolání uzavřeny všechny školy a v celé zemi na týden také vysoké školy.

 

Plnou podporu „komplexní operaci“ vyjádřil také Moussa Moustafa Moussa, zatím jediný protikandidát Ahmeda Fattáha Sisiho v nadcházejících prezidentských volbách.

 

Věřme, že operaci budou věnovat náležitou pozornost i mainstreamová média v České republice. Pokud nás něco s Blízkým východem spojuje, pak je to jeden společný zájem – potřeba rozdrtit islámský terorismus. Současně je na místě vyjádřit naději, že toto vojenské úsilí Sisiho režimu bude maximálně úspěšné a že se žádným nežádoucím způsobem nedotkne egyptského cestovního ruchu.

 

Více ukáží příští dny a týdny.

... plukovník Tamer Al Refai, mluvčí egyptských ozbrojených sil, oznamuje v Komuniké č. 1, že byla spuštěna Komplexní operace Sinaj 2018. (Screenshot videa zveřejněného na facebookovém profilu mluvčího.)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 9.2.2018 21:53 | karma článku: 21,50 | přečteno: 1246x