Kudy do Indie?

Tato „kolumbovská“ otázka se tentokrát netýká cesty námořní, nýbrž vzdušné. Dá se také otočit: kudy do Izraele? Souvisí s rozhodnutím společnosti Air India létat od 20. března z Dillí do Tel Avivu.

Nasazeny mají být Dreamlinery (Boeing 787 – obr. 2), létat se bude třikrát týdně. Jenomže kudy – to je kardinální otázka.

 

V současné době létá izraelský národní dopravce El Al z Tel Avivu do Bombaje. Z politických důvodů nelze použít přímý koridor přes Saúdskou Arábii, ale trasa vede kolem Arabského poloostrova, jak je uvedeno na obrázku 1. Tím se zvětšila vzdálenost a také prodloužila doba letu. Server Flightradar24.com uvádí: délka letu 4051 km, doba letu 7h 36 min. Z Dillí do Tel Avivu by to bylo ještě delší, pokud by se musel Arabský poloostrov oblétávat.

 

Řešením by bylo létat přes Saúdskou Arábii – ta ovšem nemá s Izraelem diplomatické styky ani žádné oficiální vztahy. Prakticky je Izrael veden ve skupině nepřátel saúdské monarchie. O to víc překvapily titulky, které se na serverech objevily ve středu 7/2. Že k dohodě o povolení použít saúdský vzdušný prostor pro lety Dillí – Tel Aviv a zpět došlo. Tím by se ušetřily asi dvě hodiny, což by také znamenalo levnější letenky. Záhy se ale ukázalo, že to pravda není – Saúdové to popřeli.

 

Věc je zatím otevřená a pokud k dohodě se Saúdy nedojde, bude se z Indie do Izraele létat delší trasou. Na vině je politika – další důkaz, že právě ona a s ní spojená byrokracie může sloužit proti zájmům obyčejných lidí. A nejen na Blízkém východě.

... obr. 1/Dráha letu linky ELY073 z Tel Avivu do Bombaje kolem Arabského poloostrova. (Zdroj: Flihtradar24.com - screenshot)

 

... obr. 2/Boeing 787 Dreamliner. (Zdroj: Web Pixabay.)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 9.2.2018 8:00 | karma článku: 15,48 | přečteno: 320x