Kupujete egyptské jahody?

Egyptští pěstitelé jahod mají problém. Osmnáctého ledna zakázala Saúdská Arábie dovoz tohoto ovoce ze země na Nilu. Důvod?

... ilustrační foto. (Zdroj: Web Pixabay)

 

Velké množství zbytkových pesticidů. „Vyšší než akceptovatelné,“ uvádí portál Ahramonline, který je zdrojem tohoto příspěvku. Není pochyb o tom, že embargo bude mít negativní dopady pro egyptské vývozce. Má ale také jeden pozitivní aspekt. Zpřísnily se kontroly.

 

V Egyptě trvá hlavní jahodová sezona od listopadu do dubna. Na saúdský trh vyvezli loni Egypťané kolem 39 tisíc tun jahod bratru za 90 milionů dolarů (což je 2,5 dolarů za kilogram).

 

Egyptské úřady nezůstaly nečinné. Do Rijádu vyslaly delegaci ve snaze přesvědčit své partnery, aby z dovozu vyloučili pouze ty pěstitele, kteří normy porušili. Úspěšní ale nebyli, zákaz plati pro všechny.

 

Podle Hameda Abdel-Dayema, mluvčího egyptského ministerstva zemědělství, vznikl problém tak, že kvůli velké poptávce (viz závěr článku) vstoupili na trh noví vývozci, kteří údajně přísná pravidla týkající se pesticidů neznali. Nyní probíhá úřední vyšetřování: hříšníci budou vyškrtnuti ze seznamu exportérů, který vede Zemědělská rada pro export (AEC).

 

Ahramonline píše, že v minulosti bránily zbytky pesticidů na egyptských plodinách vývozu do Emirátů, Bahrajnu a Kuvajtu. Samotná Saúdská Arábie zakázala v loňském roce kromě jahod také dovoz egyptských paprik.

 

ŘEŠENÍ

Jediné možné: zvýšení inspekcí. V Egyptě byla už v květnu 2017 vydána vyhláška o zavedení nového systému kontrolu vývozu. Inspekce nebyly do té doby povinné, ale konaly se pouze na žádost vyvážející firmy; nyní povinné jsou. Bez ohledu na to, zda je dovážející země požadují či nikoli. Helmi Eissa z AEC prozradil, že zásilky vyvážené do EU musely být kontrolovány všechny, ale arabské země mnohdy nic takového nepožadovaly. Jakmile i ony vznesly stejné požadavky na kontrolu jakosti jaké jsou uplatňovány pro EU, nastal problém.

 

Nově budou muset být plodiny zkontrolovány na plantážích po sklizni a pak znovu před vývozem.

 

Jahodové farmy mající ambici exportovat se musí u AEC zaregistrovat a podrobit povinné kontrole. U větších zemědělských podniků budou zřizovány malé laboratoře zkoumající zbytkové pesticidy (kromě toho musí všechny projít kontrolou v Ústřední laboratoři pro zbytkové pesticidy CLPR). První malá laboratoř byla instalována v guvernorátu Šarkíja v nilské Deltě.

 

Vzorky plodin zajišťují při sběru v terénu úředníci, aby byla garantována korektnost.

 

Egypťané věří, že zpřísněné kontroly jim saúdský trh opět otevřou.

 

Závěrem dodejme, že po dramatické devalvaci egyptské libry v listopadu 2016 o téměř 48 procent a zavedení režimu volně plovoucího kurzu poptávka po egyptských plodinách v zahraničí výrazně stoupla. Jsou totiž levnější a na mezinárodních trzích konkurenceschopnější.

 

K tomu dvě čísla:

 

  • egyptský zemědělský vývoz v roce 2016 … 4,5 mil tun
  • v roce 2017 … 5 mil tun

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 5.2.2018 8:00 | karma článku: 21,35 | přečteno: 2846x