Ubohé gesto pana ministra

Tento víkend (2-4/2) má pro sebe v tenisovém kalendáři rezervován Davis Cup. České republiky se ovšem uvedený termín netýká, neb ta nastoupí až v dalším termínu a nyní pouze čeká na soupeře.

 

Jenom pro oživení paměti. Češi loni dvakrát prohráli v elitní Světové skupině a sestoupili o soutěž níže – do skupiny I Euroafrické zóny. V té budou hrát až v druhém kole v dubnu. O tom, kdo bude jejich soupeřem se rozhodne v pátek a v sobotu (2-3/2) v Jihoafrické republice.

 

Irene Country Club v Centurionu hostí DC výběr Izraele. Zatímco JAR do skupiny I Euroafrické zóny postoupila loni z druhé skupiny, Izrael se v ní udržel „na poslední chvíli“, když v rozhodujícím 2. kole baráže porazil Rumunsko 5:0.

 

Jak již řečeno, vítěz centurionského klání bude hrát druhé kolo EUR-AFR zóny s Českou republikou.

 

To ovšem není jediná „zajímavost“ tohoto sportovního podniku. Vytknuto před závorku: tam, kde účinkují Izraelci, dá se očekávat nějaká ta politizace sportu či přímo protiizraelská provokace. Politikou sport, má-li se týkat Izraele, neotravují pouze některé muslimské země, ale, jak se nyní ukázalo, podobnou úchylkou trpí také někteří politici jihoafrického režimu. Jmenovitě tamní ministr sportu Thulas Nxesi.

 

Ten, zjevně ovlivněn antiizraelským Hnutím BDS (a jinými propalestinskými aktivisty), se už před turnajem nechal slyšet, že ho bude bojkotovat. Z politických důvodů – kvůli tomu, že soupeřem Jihoafričanů jsou Izraelci.

 

Pan Nxesi nesouhlasí s politikou vlády hostujícího týmu. Na to má svaté právo. Pokud ale nadřadí své politické postoje nad elementární zásady slušnosti a morální povinnosti ministra sportu (!) hostitelské země, je to ubohé. Svojí přítomností v místě konání turnaje by přece podpořil domácí a nikoli izraelské tenisty. To za prvé. Za druhé, jako ministr pořadatelské země by snad mohl považovat za minimální projev zdvořilosti se s izraelskými DC reprezentanty alespoň přivítat. Dudi Sela, Edan Lešem, Igor Smilansky, Daniel Cukierman, Jonathan Erlich ani nehrající kapitán Harel Levy nejdou přece premiér Netanjahu, ministr obrany Lieberman nebo ministr vnitřní bezpečnosti Erdan.

 

Tak o co Thulasi Nxesimu vlastně jde? Zalíbit se těm, kdo Izrael z duše nenávidí? Slyšel někdy pan ministr sportu Jihoafrické republiky o fair play?

 

Podivný režim vzešlý z ruin apartheidu.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 2.2.2018 18:12 | karma článku: 18,02 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Glosa k dění na blogu

4.4.2024 v 22:49 | Karma: 0
  • Počet článků 4797
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal