Lubomír Stejskal

Vánoce II (Aktualizováno)

6. 01. 2018 19:19:32
Tak bychom mohli označit svátky narození Krista, které si připomínají věřící těch církví, jež se řídí nikoli naším (gregoriánským), ale juliánským kalendářem. Platí to i o křesťanech v Egyptě.

Zejména o těch, kteří patří do koptské ortodoxní církve. Ale nejen o nich.

Nicméně koptové mají letos velkou vánoční premiéru. Tedy ti z metropole a okolí. Poprvé budou přítomni na půlnoční bohoslužbě v sobotu 6/1 nikoli v katedrále svatého Marka ve „staré“ Káhiře, ale v novém kostele Narození Krista, který je budován v novém hlavním městě. To je obecně nazýváno Nová Káhira, byť například server Ahramonline, jeden ze zdrojů tohoto článku, používá výraz „new administrative capital“.

Nové hlavní město vzniká postupně východně od „staré“ Káhiry a dokončeno má být do roku 2020. Jeho součástí bude obří mešita (vedle stovky menších) a také zmíněný kostel (katedrála) Narození. Jako symbol vzájemné snášenlivosti obou náboženství – většinového islámu a menšinového křesťanství.

Půlnoční bohoslužbu povede papež koptské ortodoxní církve Tawadros II., očekává se účast prezidenta Sisiho. Jde o víc než o zdvořilost. Byl to právě Sisi, kdo před rokem, po brutálním teroristickém útoku na koptský kostel sv. Petra a Pavla v Káhiře v prosinci 2016 slíbil vybudování nového svatostánku – a svůj slib dodržel. Nový kostel má po dokončení pojmout od sedmi a půl tisíce do deseti tisíc věřících (zde se zdroje liší). Dominují mu dvě šedesátimetrové věže se zvony a obří kopule (viz model na fotu níže).

Ovšem kromě koptů oslavili vánoce také křesťané protestantských denominací. Ti představují to, co koptové v moři islámu – další menšinu v menšině. Nejpočetnější z nich je Evangelická presbyteriální církev v Egyptě. Jak píše web Egypt Today, její věřící slavili vánoční bohoslužbu už v pátek 5/1. V kostele v káhirské čtvrti Heliopolis vedl sváteční shromáždění pastor a nejvyšší představitel církve Emile Zaki.

Více už z letošních egyptských Vánoc na obrázcích.

... část modelu nové egyptské metropole. (Zdroj: iFenomen.cz)

... takto bude vypadat katedrála Narození v Nové Káhiře a její okolí, zahrnující také papežské sídlo, po dokončení. Vizualizaci přinesl web Watani - viz vodoznak.

... ačkoliv katedrála Narození je uvnitř na vánoční svátky připravena, stavba intenzivně pokračuje. (Zdroj: Web USA Today)

... webové noviny Egypt Today informují o vánoční bohoslužbě evangelické církve v kostele v Heliopolisu.

... hlavní stránka webu evangelického sboru v Heliopolisu.

... pohled na čelní stěnu modlitebny evangelického sboru v Heliopolisu při bohoslužbě. (Zdroj: Sborový web)

... záběr z pěveckého vystoupení v rámci vánočních bohoslužeb 5. 1. 2018 v kostele evangelického sboru v Heliopolisu (Zdroj: Web Egypt Today)

Závěrem: Pošleme všem křesťanům v arabském světě, kteří slaví svátky narození podle juliánského datování, vánoční a novoroční pozdrav:

AKTUALIZACE/6. 1. 2018 – PO 22. HODINĚ

Prezident Sisi na koptské vánoční mši v nové katedrále (obr. níže) řekl:

  • My, s Boží milostí, nabízíme z tohoto místa poselství míru a lásky. Nikoli toliko Egypťanů nebo pouze našemu regionu, ale celému světu. Vždycky jsem říkal a dnes to opakuji: Destrukce, ničení a zabíjení nikdy nebudou schopné porazit laskavost, tvoření, lásku a mír. To je nemožné. Věnujte pozornost tomuto: Jste naše rodina. Jste naší součástí. Jsme jednotní a nikdo mezi nás nemůže vrazit klín.

Koptské mše se zúčastnil minimálně jeden evangelický křesťan. Jmenuje se Hedy Elwahš. Ten řekl větu, která daleko přesahuje tyto sváteční dny:

  • Miluji ho (prezidenta Sisiho - LS) , protože nás zachránil před Muslimským bratrstvem.

Málo platné, tito lidé vědí naprosto přesně, o čem mluví.

... prezident Sisi, po boku papeže Tawadrose II. (vlevo) hovoří v nové katedrále Narození Krista během vánočních bohoslužeb 6. ledna 2018- (Zdroj: Mailonline)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 11.03 | přečteno: 287 ×
Poslední články autora