Není hráč jako hráč

Asi nemá smysl srovnávat nejvyšší fotbalovou ligu v ČR a v komunistické Číně. Co však srovnávat lze jsou dvě posily v těchto soutěžích – z Izraele.

 

Sparta Praha má od letošní roku Tala Ben Haima, čínský Kanton R&F od loňska Erana Zahaviho. Oba přišli z předního  izraelského klubu Maccabi Tel Aviv, který trénuje Jordi Cruyff, syn světoznámého Johana Cruyffa.

 

Ben Haim  je ve Spartě relativně krátce, nicméně po slibném začátku toho zatím moc neukázal. Pro ledaskoho možná zklamání. S odkazem na pravdivost sloganu „za hodně peněz (2,9 mil eur) málo muziky“.

 

To v Kantonu si mohou gratulovat, že koupili (12,5 mil dolarů) velice dobře. V roce 2016 odehrál Zahavi jen polovinu sezony (od patnáctého do posledního, 30. kola) a za tu dobu vstřelil 11 gólů ( z celkem 47, které Kanton R&F nasázel do branky soupeřů). Když do Číny přiletěl, byl jeho nový tým na jedenáctém místě tabulky (čínská superliga má 16 účastníků), po skončení soutěže obsadil šestou příčku.

 

Sezonu 2017 odehrál Zahavi ve stejném klubu celou a zapsal se do čínských fotbalových análů. Jako král střelců tohoto ročníku: na svém kontě má 27 gólů, což je pouze o jednu branku za dosavadním rekordem čínské superligy (ta existuje v současné podobě od roku 2004), který v roce 2014 vytvořil Brazilec Elkeson.

 

O tom, že je Zahavi pro svůj klub víc než užitečný svědčí následující údaj. Kanton R&F vstřelil v sezoně 2017 celkem 59 gólů, z toho 27, tedy 46 procent, jich padlo z kopačky této izraelské posily. Tým skončil nakonec na pátém místě, což ovšem znamená, že nikoli mezi prvními třemi, které budou hrát asijskou Champions League. (Ta letošní má před sebou už jen dvoukolové finále, v němž se 18/11 a 25/11 střetnou týmy Al Hilal Rijád ze Saúdské Arábie a japonský Urawa Red Diamonds Saitama.)

 

Fanoušci pražské Sparty mohou jen litovat, že podobně úspěšný jako Zahavi v ČLR není v dresu letenského mužstva  také Tal Ben Haim.

... zdroj: Facebook fanoušků čínské fotbalové superligy.

 

... Eran Zahavi v Kantonu. (Zdroj: Web ESPN FC)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 6.11.2017 8:00 | karma článku: 9,99 | přečteno: 313x