Přiletěli do šťastné země

V pondělí (9/10) nad ránem přistály v egyptské Hurghadě dva charterové spoje z Prahy. Na palubě byli lidé, kteří se rozhodli prodloužit si léto – a dobře udělali. Toho dne přiletěli do šťastné země.

 

Nejprve ale malá odbočka. Podíváme-li na web hurghadského letiště, najdeme v přehledu příletů nikoli dva, ale čtyři spoje z Prahy – viz obrázek:

 

 

Přesto přistály na tomto letišti v dané době pouze dva letouny. Jak si to vysvětlit? Červenou šipkou jsou označeny tzv. codeshare lety (sdílené lety). Co to znamená: že letenku lze zakoupit u jiné společnosti než u té, která let operuje. Zde konkrétně: let QS1240 operuje Travel Service, přičemž codeshare společností jsou v tomto případě ČSA, let OK4272 – v praxi jde ale o jeden let a jeden letoun. Tolik na vysvětlenou pro ty, kdo to třeba nevěděli – a nyní zpátky do Egypta.

 

Země faraonů byla od nedělního večera na nohou. V Alexandrii se hrál klíčový fotbalový zápas o postup na světový  šampionát 2018. Egypt na tom byl, na rozdíl od ČR, v kvalifikaci velice dobře. Karty byly rozdány jasně: pokud v neděli (8/10) porazí soupeře z Konga (Brazzaville), zajistí si tím letenky do Moskvy.

 

A přesně to se podařilo. Byť o drama nebylo nouze. Po devadesáti minutách hry byl stav 1:1, kotel v Alexandrii stále ve varu a když v nastaveném čase 90+5 Mohamed Salah, kterého najdeme na soupisce FC Liverpool, proměnil penaltu, splnil se Egypťanům sen, na který čekali od roku 1990.

 

V tom roce to bylo totiž naposledy, kdy se zúčastnili mistrovství světa.

 

Skalní fandové si vzpomenou. V devadesátém roce to bylo také naposledy, kdy na světovém šampionátu hrála československá reprezentace. Mistrovství hostila Itálie a Čechoslováci byli vyřazeni až ve čtvrtfinále pozdějšími mistry světa, reprezentací Spolkové republiky, penaltou Matthäuse 0:1. Egypťané tehdy vypadli už ve skupině.

 

To bylo podruhé, kdy se fotbalisté ze Země faraonů šampionátu zúčastnilo. Premiéru si odbyli ještě před válkou (druhou světovou) – v roce 1934 a shodou okolností rovněž v Itálii. Tenkrát se ještě nehrálo ve skupinách, ale od počátku vyřazovacím systémem. Egypt podlehl v prvním kole Maďarsku 2:4. To Čechoslováci hráli jinou „ligu“. Byla to slavná doba, kdy v brance stál Plánička a Oldřich Nejedlý byl s pěti góly králem střelců šampionátu. Naši se probojovali až do finále, postupně porazili Rumunsko, Švýcarsko, v semifinále tehdy už nacistické Německo - a v boji o titul podlehli Itálii 1:2. (Kdeže loňské sněhy jsou.)

 

Egypťané se po dlouhém čekání tedy opět dočkali – proto ti, kdo v pondělí (9/10) na egyptských letištích přistáli, přijeli do šťastné země. Fanoušci v ulicích měst jásali (obr. níže) a hned v pondělí přijal fotbalovou reprezentaci v čele s argentinským koučem Hectorem Cuperem sám prezident Sisi (obr. níže). Hrdinou na Nilu je Mohamed Salah, který nejen vsítil rozhodující penaltu, ale otevřel skóre (63. min – 1:0). Kongo ovšem v 88. minutě srovnalo – proto to drama až do závěrečného hvizdu.

 

Pak už jen záplava nekonečné radosti, protože emotivní Egypťané fotbal prostě milují. Zbývá smutné konstatování: škoda, že se „Faraoni“ nesetkají v Rusku s reprezentací z jedné malé středoevropské země, která kdysi bývala fotbalovou velmocí.

 ... jásající fanoušci v ulicích Káhiry. Egypt se kvalifikoval na fotbalové MS. (Zdroj: Ahramonline)

 

... šťastná země, šťastný prezident. Sisi děkuje trenéru Cuperovi za skvělý úspěch. (Zdroj: Ahramonline)

 

... prezident Sisi oslavuje s národní fotbalovou reprezentací postup na světový šampionát 2018. Společné foto. (Zdroj: Ahramonline)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 9.10.2017 14:55 | karma článku: 11,62 | přečteno: 784x