Arogance mocných – vlastní sestra ostudy

Podíváme-li se do kalendáře elitního světového ženského golfu spadajícího pod asociaci LPGA, zjistíme, že v druhé polovině prvního říjnového týdne se měl hrát turnaj Alisports LPGA. Měl, ale nebude.

 

Důvod? Prapodivný.

 

Obecně lze říci, že když dojde ke zrušení jakéhokoli mezinárodního turnaje špičkových profesionálů, musí být důvody opravdu pádné. V případě golfu například náhlá přírodní katastrofa, vypuknutí války či revoluce, teroristická hrozba nebo jiná nečekaná tragédie, zásadní technické potíže případně finanční důvody.

 

Rozhodně by mezi tyto důvody neměly patřit vrtochy či arogance místních vládců. Něčeho takového ale můžeme být svědky v případě, že hostitelskou zemí není svobodná a demokratická země, ale stát totalitní, autoritářský či jinak „nenormální“.

 

Neboť v takovém případě se nevyhneme otázce, zda má smysl v takovýchto zemích prestižní mezinárodní sportovní akce pořádat.

 

Leckomu na Pražském hradě se to asi nebude líbit, ale mluvím o Číně. A protože Číny reálně existují dvě (což se také ne každému zamlouvá), hovořím o kontinentální Číně neboli ČLR. Zmíněný turnaj Alisports LPGA se měl totiž konat od 5. do 8. října v Šanghaji.

 

Vše bylo připraveno:hlavní sponzor, organizátor, TV produkce i hostitelský rezort. Jak ale uvedl komisionář LPGA Mike Whan:

 

  • V Číně sportovní akce tohoto druhu nemohou probíhat bez povolení na více úrovních. A schválení na místní úrovni nám bylo ve finále odepřeno.

 

Prostě, místní funkcionáři, patrně proto, aby ukázali světu svoji důležitost, si postavili hlavu – a turnaj v Šanghaji bylo nutné odpískat. Oznámeno to bylo necelý měsíc před plánovaným začátkem akce. Je to samozřejmě škoda a ostuda – pro Čínu.

 

Zbývá doufat, že předposlední turnaj LPGA této sezony, který má ve dnech 8-11/11 hostit ostrov Chaj-nan (součást ČLR), nedopadne stejně.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 6.10.2017 12:40 | karma článku: 12,56 | přečteno: 483x