Svědectví z Barcelony

Ksenia Svetlova je původně novinářka, nyní poslankyně izraelského parlamentu za stranu Sionistická unie. Patří k těm, kdo byli pozváni katalánskou regionální vládou jako nezávislí pozorovatelé nedělního (1/10) referenda .

Její poznatky a pocity popisuje server Jpost.com. Jsou vůči španělské policii hodně kritické. Protože to, co se v průběhu referenda dělo, bylo místy vskutku za hranou.

 

Svetlova popisuje, že v Barceloně kolem desáté ráno lidé, kterým nebylo umožněno hlasovat, seděli uprostřed silnice a zpívali katalánskou hymnu a vlastenecké písně. "Bez jakéhokoli varování nebo provokace začala policie střílet gumové projektily. „Byla jsem v centru toho všeho, s dalšími zákonodárci," popisuje. "Viděla jsem gumovou kulku na zemi, těsně vedle mě. Viděla jsem lidi, mladé a starší, zraněné po zbití penderky."

 

Svetlova se netají tím, že neví, jestli by region měl být nezávislý na Španělsku, nebo ne. Přijela jako neutrální pozorovatel. Přiznává, že s násilím nepočítala. "Tušila jsem, že může dojít k problémům, třeba že by se vláda mohla pokusit zabavit urny, aby nebylo možné spočítat hlasy, anebo na některých místech ustřihnout internet.“

 

A pokračuje: "Spousta Španělů, nejen Katalánců, je v šoku z chování národní policie. Nikdo neočekával, že bude tak brutální. Lidé mají pocit, že demokratický proces byl narušen. I ti, kdo chtěli hlasovat proti, jsou znepokojeni, že neměli právo vyjádřit svůj názor."

 

Je otřesné, že se to stalo v zemi EU: "Mluvíme o Evropě, o evropských hodnotách demokracie a svobodě projevu. Jak jde všechno dohromady?"

 

Izraelská poslankyně uvedla, že mluvila se španělskými zákonodárci a obvinila je z pokrytectví, pokud jde o její zemi. Řekla jim: Kritizujete nás, naši demokracii a použití síly, když k němu dojde - někdy oprávněně - ale nejprve byste se měli podívat na to, co se děje u vás doma.“

 

Poučný pohled na to, co se 1. října 2017 v Barceloně stalo – a stát nemělo.

 

Jakkoli katalánské referendum není primárně záležitostí EU, bude zapotřebí pozorně sledovat, jak se k prokazatelnému násilí postaví špičky unie. Budou stejně farizejští jako španělští poslanci ve vztahu k Izraeli?

... Ksenia Svetlova

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 2.10.2017 8:15 | karma článku: 34,24 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal