Chtěl bych jim vzdát poctu

Je to vlastně taková tečka za předchozím cyklem týkajícím se korálových ryb v Rudém moři. Někdo byl první, kdo je nejen objevil, ale i popsal, případně zařadil. A dal jim jméno, které většinou používáme dodnes.

 

Když nahlédneme do vědeckých přehledů rudomořských ryb, najdeme tam řadu příjmení vědců, kteří se popisem a klasifikací (taxonomií) těchto tvorů zabývali. Dělo se tak už v druhé polovině osmnáctého století a pak ve století devatenáctém.

 

K těmto vědcům patří - samozřejmě kromě jiných, zde uvádím jen náhodně vybrané – Forsskal (Peter, 1732-1763, Švéd), Lacépéde (Bernard Germain, 1756-1825, Francouz), Linnaeus (Carolus, 1707-1778, Švéd), Cuvier (Georges, 1769-1832, Francouz) nebo Rüppell (Eduard, 1794-1884, Němec).

 

Po některých byly dokonce pojmenovány některé druhy (korálů či ryb aj.), a tak, když si pod hladinou prohlížíme či fotíme například kněžíka Klunzingerova, vždy nám na mysli vytane jméno Carla Benjamina Klunzingera, německého lékaře a zoologa (1834-1914), který navštěvoval přednášky ze zoologie také v Praze. Později působil v egyptském Quseiru, kde se kromě jiného věnoval studiu korálových ryb a dalších mořských tvorů. (K cestě na jih od tohoto města se v současné době připravuje v rámci své další „korálové mise“ také autor těchto řádků.)

 

Všichni tito lidé, z jejichž vědecké práce čerpali pozdějí takoví velikáni jako například J. J. Custeau, si zaslouží vzpomínku a úctu nás všech, komu natrvalo učaroval magický svět korálového moře. Proto jsem také napsal tento článek – abych připomenutím některých vzdal poctu všem. Neboť za každým poznáním stvoření stojí tvor na stupni nejvyšším – člověk, obdařený výjimečnou inteligencí.

• 

... Forsskal. (Peterforsskal.com.)

 

... Lacépéde. (Wikiwand)

 

... Linnaeus. (Wikispaces)

 

... Cuvier. (Scepticism.org)

 

... Rüppel. (Tripota - Portraitkatalog)

Autor: Lubomír Stejskal | středa 30.8.2017 10:45 | karma článku: 11,45 | přečteno: 215x