Další plus pro Trumpa

O současné americké zahraniční politice si můžeme myslet ledacos, záležet bude na tom, které části světa se týká, jak moc je tato oblast neuralgická a co sami o tamním dění soudíme.  

 

Jednou z extrémně citlivých oblastí je Blízký východ, zejména pak konflikt mezi palestinskými Araby (nepřesně Palestinci – tento termín při vědomí zjevného zjednodušení se výjimečně objeví i v tomto textu) a Izraelci.

 

Existuje představa, že jedinou variantou izraelsko-palestinského narovnání je takzvané dvoustátní řešení. Této vizi věří zejména Arabové – nejen palestinští v čele s šéfem autonomie Abbásem, ale také Egypťané, jordánský král a další. Rovněž EU spatřuje jedinou šanci na mír v realizaci dvoustátního řešení.

 

Je to ovšem pohled značně zjednodušený. Navíc, nikoli v poslední řadě, i neférový, neboť vylučuje jiné varianty řešení. Ty mají také právo na to, aby „byly ve hře“.

 

Proto se jeví jako mimořádně moudré a prozíravé nedávné vyjádření amerického State Departmentu (ministerstva zahraničí), které tlumočila jeho mluvčí Heather Nauertová (obr. níže). V něm je řečeno, že

 

  • Spojené státy by ukázaly předpojatost, kdyby podpořily dvoustátní řešení ještě před začátkem mírových jednání,“ a dodala: „Nebudeme určovat, jaký má být jejich výsledek. Musí být uskutečnitelný pro obě strany. Nejlepším pohledem na věc je neupřednostňovat jednu stranu před druhou, ujistit se, že obě strany na tom mohou pracovat.“

 

Jinými slovy: State department, potažmo Trumpova administrativa, se neupíná k dvoustátnímu řešení jako jedinému možnému, jako k politické modle, ale nechává oběma stranám otevřený prostor, který zahrnuje i jiné varianty řešení.

 

Po mém soudu z prostého důvodu: dvoustátní řešení je pouze jedno z několika dalších a bylo by pošetilé ta ostatní předem odmítat. Donald Trump (jeho zahraniční politika) si připsal další plus.

... Heather Nauertová, mluvčí State Departmentu, ještě jako moderátorka TV stanice Fox. (Zdroj: Learnabouttravelmaps.info)

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 28.8.2017 9:25 | karma článku: 25,01 | přečteno: 831x