Lubomír Stejskal

Cirkus pokračuje: Skandální okolnosti případu dvou íránských fotbalistů mají další dějství

14. 08. 2017 16:30:51
Také bychom se mohli zeptat, kdo tu lže. Nejprve ale stručná rekapitulace pro ty, kdo kauzu dosud nesledovali.

Los třetího předkola Evropské ligy UEFA svedl ke dvěma vzájemným duelům izraelského vicemistra Maccabi Tel Aviv a pátý celek minulého ročníku řecké fotbalové superligy - celek Panionios FC. V jeho kádru působí také dva skvělí hráči z Íránu. Ehsan Hajsafi a Masoud Shojaei.

V okamžiku, kdy byl tento los zveřejněn, bylo zřejmé, že nastanou problémy. Kvůli fanatické, nenávisté politice, kterou praktikuje íránský islámský režim vůči všemu izraelskému. Sport nevyjímaje.

První zápas se konal v Izraeli. Íránští hráči Panionisu v sestavě chyběli. Prý z „osobních“ důvodů. Hosté prohráli 0:1.

V aténské odvetě oba Íránci nastoupili. Odehráli celé utkání, v němž Panionios podlehl Maccabi stejným skóre jako v prvním utkání (a byl vyřazen) – a tato naprosto normální záležitost (že fotbalista nastoupí za tým, jehož je členem) vyvolala zuřivost ajatolláhovského režimu. Režimu totalitního (připomínám všem, kdo to dosud nepochopili), neboť zasahuje do všech oblastí života íránské společnosti.

Íránská tisková agentura Fars News Agency vzápětí po utkání napsala, že íránská fotbalová federace oba hráče důrazně odsoudila za to, že nastoupili proti reprezentantům sionistického režimu a vyhrožuje, že celou záležitost důrazně prozkoumá.

Následovalo neuvěřitelné prohlášení. 10. srpna o něm referoval web stanic Svobodná Evropa/Svoboda (titulek a foto na obr. 1). Náměstek ministra sportu Mohamad Reza Dawarzani v íránské státní televizi řekl, že oba hráči nemohou nadále oblékat národní dres a nemají své místo v reprezentačním výběru, protože překročili „červenou linii“ (stanovenou islámským režimem – LS).

Tato pomsta by mimo jiné znamenala, že Hajsafi a Shojaei by se nemohli zúčastnit MS 2018, na které se Írán již kvalifikoval.

Skandální chování íránského režimu nemohlo nechat v klidu federaci FIFA. Ta, podle sportovního serveru Inside World Football ze dne 14. srpna (titulek na obr. 2), požádala Írán, aby vysvětlil vyloučení obou hráčů z národního týmu kvůli tomu, že nastoupili proti Maccabi Tel Aviv. V článku se znovu píše, že oba hráči byli vyloučeni z národního týmu.

Překvapivou zprávu přinesl ovšem server IFP News, a to už 13. srpna. IFP News se prezentuje jako „jediný privátní a nezávislý íránský zpravodajský web“ a ve své anglické jazykové verzi informoval o dopisu Íránu federaci FIFA, kde se uvádí, že oba hráči z reprezentace vyloučeni nebyli, jak tvrdí média. (A co vyjádření náměstka ministra sportu uvedené výše?) V článku „Iran to FIFA: Players Not Banned for Playing against Israelis“ (titulek na obr. 3) se píše, že ministr sportu Massoud Soltanifar krok hráčů odsoudil, nicméně íránská fotbalová federace případ stále vyšetřuje a samo ministerstvo sportu vydá konečný verdikt až poté, co prozkoumá všechny podrobnosti a oba hráče vyslechne.

Zde si nemohu odpustit osobní poznámku, byť jde o pouhý dojem, kterého se ovšem nelze zbavit. Dost možná, že světová mediální publicita, které se stupidnímu chování íránských úřadů v této pseudokauze dostalo, způsobí, že šikana obou fotbalistů nebude nakonec tak drastická. Další důkaz, že o excesech tohoto typu je nutné informovat. Čím více, tím lépe.

Šokující je ovšem informace, kterou server IFP News uvádí v závěru jmenovaného článku. Íránský ministr sportu prozradil, že tamní Nejvyšší rada národní bezpečnosti (což je instituce íránského režimu, v níž se rozhoduje o hlavních vnitropolitických i zahraničněpolitických otázkách republiky) byla vyzvána, aby vydala komplexní rozhodnutí týkající případů, kdy se Íránci mají střetnout se sportovci „sionistického režimu Izraele“; rozhodnutí se má týkat všech sportů. (Aby bylo jednou provždy jasno.) Pro členy rady, v níž zasedají nejvyšší politické a náboženské autority teheránského režimu, to bude ovšem cosi ve stylu řešení neřešitelného. Zvláštní islámská varianta politické kvadratury kruhu.

Ještě si někdo myslí, že přeháním, když píšu, že Írán je totalitní stát?

... obr. 1. Zpráva na webu stanic Svobodná Evropa/Svoboda. Fotbalistům Hajsafimu a Shojaeiovi (na snímku) bylo zakázáno působit v národním týmu.

... obr. 2. Titulek na webu Indide World Football: FIFA žádá vysvětlení.

... obr. 3. Írán pro FIFA: Hráči z národního výběru vyřazeni nebyli. (IFP News.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 23.79 | přečteno: 914 ×
Poslední články autora