Jak to dopadlo s Nedou Aminovou

Sedmého srpna jsem na svém blogu v článku „Kolegyně v ohrožení ...“ psal o íránské blogerce a novinářce Nedě Aminové. V roce 2014 uprchla ze své země do Turecka, ovšem ani tam ji úřady nenechaly na pokoji.

 

Aktivistka za práva žen a kritička poměrů v ajatolláhovské totalitě spolupracovala (v Turecku)  s perskou redakcí izraelského zpravodajského portálu Times of Israel, což bylo v trnem v oku policii Erdoganova „postatatürkovského“ Turecka. Opakovaně byla vyslýchána a posléze jí bylo sděleno, že bylo zrušeno její postavení uprchlíka a pokud do měsíce Turecko neopustí, bude deportována do Íránu.

 

Co by ji tam čekalo, netřeba zdůrazňovat.

 

V tu chvíli vstoupil na scénu Izrael. Ministr vnitra Aryeh Deri jí udělil speciální vízum a Neda po jistých byrokratických peripetiích přistála ve čtvrtek 10/8 na telavivském Ben Gurionově letišti. Tam ji přivítal zakladatel a šéfredaktor serveru Times of Israel David Horovitz. Začala nová etapa v životě Nedy Aminové. Jaká bude? To neví nikdo, ani ona sama. Rozhodně ale lepší než v její vlasti a zjevně lepší než v Turecku.

 

Když David Horovitz v článku „How Neda Amin came to Israel“ 10/8 referoval o této kauze, uvedl jednu pozoruhodnost, která mě zaujala. Po přečtení následujícího odstavce bude zřejmé proč.

 

Neda byla asi šestkrát vyslýchána tureckou policií. Při jednom sezení se vyšetřovatelů zeptala, jestli je nezákonné spolupracovat s izraelskými médii. „Ne, není,“ dozvěděla se. „Tak proč tyto výslechy?“ Odpověď: „Nepreferujeme spolupráci s Izraelem a nelíbí se nám, kdy vy spolupracujete s Izraelem.“ Podobně argumentovala komunistická politická policie, když mě začátkem 80. let vyslýchala v kauze aktivního příjmu zahraničního rozhlasu: poslech západních stanic není nezákonný, ale nelíbí se nám, kdy se mu věnujete, protože tím podporujete ideologickou diverzi. Uvažování mocných v nesvobodných či polosvobodných režimech je hodně podobné, jak je z výše uvedeného patrné.

 

Poté, co Neda přiletěla, napsal ministr vnitra Deri na svůj Twitter prosté, ale výstižné: Vítejte v Izraeli!

 

Zbývá popřát jí hodně štěstí.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 11.8.2017 18:35 | karma článku: 22,49 | přečteno: 467x