Lubomír Stejskal

Dělají si z nás legraci?

10. 08. 2017 18:30:58
Mezi muslimy, lhostejno zda hovoří arabsky, persky či jinak, rozmáhá se zvláštní nešvar. Na mezinárodních sportovních akcích odmítají soutěžit s reprezentanty Izraele. A jak se ukazuje, nejen s Židy.

Nejnovější skandál tohoto typu se objevil na právě probíhajícím mistrovství světa juniorů v thajském boxu (muaythai), které hostí thajská metropole Bangkok. V kategorii juniorů 16-17let/do 54kg měli v jednom ze čtvrtfinálových soubojů nastoupit proti sobě Amit Madah z Izraele a Acbag Sultan zastupující Palestinskoarabskou autonomii. Nastoupit měli – ale nakonec bylo mezi provazy všechno jinak.

K zápasu se dostavil pouze Izraelec, palestinský Arab nikoli. Amit Madah zvítězil bez boje, postoupil do semifinále, v němž podlehl Ukrajinci Mezentsevovi a získal bronzovou medaili.

Dlužno dodat, že Madah není Žid, ale obyvatel městečka Kisra Sumej na severu Izraele, které je zcela arabské – drtivou většinu jeho obyvatel tvoří Drúzové.

Server Jpost.com uvádí „vysvětlení“ protistrany, proč její reprezentant nenastoupil. Šéf Palestinské asociace kickboxu a thajského boxu Muhammad Ahman Zeidani k tomu řekl, že Sultan nešel do souboje s Izraelcem proto, že - a teď pozor – ještě nepadlo oficiální palestinské rozhodnutí, zda při jakémkoliv sportovním podniku s izraelskými sportovci soutěžit (či nikoli).

Normálně uvažující sportovní fanoušek si musí rozhořčeně povzdechnout: To si z nás snad dělají legraci!

O tom, s kým kdo bude či spíše nebude v mezinárodních sportovních podnicích soutěžit nemohou rozhodovat národní svazy, které se zhusta řídí politickým zadáním nadřízených mocipánů, ale všichni se musí podřídit ryze sportovním organizačním pravidlům ve stylu „padni komu padni“ - rozhodovat musí výsledky kvalifikace a s tím související pavouk, případně los. Pokud některý svaz, člen konkrétní mezinárodní federace, odmítá soutěžit se sportovci jiného svazu, taktéž člena téže federace, pak nemá na dané mezinárodní sportovní akci co dělat.

Osobně nechápu, proč by právě palestinští Arabové měli mít výjimku. Ledaže bychom chtěli podporovat politický "rasismus".

... když chybí soupeř. Amit Madah vítězí bez boje. (Zdroj: Jpost.com.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 33.90 | přečteno: 1280 ×
Poslední články autora