Kolegyně v ohrožení aneb Skutečný obraz Erdoganova režimu

Neda Aminová je íránská blogerka, novinářka, spisovatelka a obhájkyně práv žen. Poslední jmenovaná aktivita má ovšem v zemi ajatolláhů docela jiný význam než kdekoli na Západě.

 

Ve své vlasti byla obtěžována policií, její knihu o útlaku žen (angl. název The Chain), jak píše izraelský server Israel Hayom,  ajatolláhové zakázali. V roce 2014 uprchla do Turecka. V posledních dvou letech spolupracovala s perským vydáním izraelského portálu Times of Israel (obr. 1).

 

Toto její angažmá bylo trnem v oku úřadům tureckého režimu, kteří ji rovněž obtěžovali výslechy. Ovšem nedosti na tom. Pátého července jí bylo oznámeno, že její postavení uprchlíka bylo zrušeno a pokud do měsíce (5/8) Turecko neopustí, bude deportována zpět do Íránu.

 

Něco takového musí každý člověk, byť jen letmo obeznámený s poměry na Blízkém východě, považovat za prvotřídní podraz, neboť je zřejmé, co by Aminové v její zemi (za svobodnou novinářskou práci pro svobodné médium ve Státě Izrael) hrozilo: výslechy, mučení, zneužití, možná i smrt. To všechno Turci samozřejmě dobře vědí. Znají míru nenávisti představitelů teheránské islámské totality vůči Izraeli. Vědí, že režim ajatolláhů a jeho propagandu přivádí k hysterickému záchvatu i to, když íránští fotbalisté hrající v evropských klubech nastoupí k zápasům proti izraelským celkům. 

 

Přesto se Erdoganovo Turecko zachovalo jak se zachovalo a tím ukázalo světu svoji skutečnou tvář.

 

Volání SOS z úst a klávesnice Aminové nezůstalo bez odezvy. Do věci se vložily izraelské novinářské federace a apelovaly na izraelského ministra vnitra, aby jí umožnil věc pro občany Íránu zcela neobvyklou: azyl v Izraeli. Ministr Aryeh Deri se nemusel dlouho rozmýšlet. Šestého srpna média oznámila, že jí bude uděleno zvláštní vstupní vízum. V prohlášení ministr Deri uvedl:

 

  • Je to novinářka, jejíž život je ve skutečném nebezpečí. Vzhledem k jasným humanitárním okolnostem jsem jí udělil azyl bez zaváhání.

 

V době uzávěrky tohoto článku (6/8 ve 22,00 hod.) ještě nebylo jasné, jak celý tento příběh dopadne. Pouze jsme si mohli přát, aby nabídky mohla Neda Aminová využít dřív, než ji Turci deportují.

... obr. 1/Zatím poslední článek v perské sekci webu Times of Israel publikovala Neda Aminová letos 25. června (šipka).

 

... obr. 2/Neda Aminová na webu iniciativy United with Israel.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 7.8.2017 8:00 | karma článku: 23,82 | přečteno: 724x