Lubomír Stejskal

Jak mi saúdský princ splnil přání. Má to ale háček

4. 08. 2017 9:20:17
Ta otázka vás nemůže nenapadnout. Stojíte v Tabě, na egyptské straně Akabského zálivu, díváte se na protější břeh (foto níže), to už je Saúdská Arábie, a říkáte si: Tam musí být fantastické panenské koráli.

Škoda, že tam nemají také turistické destinace jako v Egyptě.

Uvažoval jsem takto bezpočtukrát. Vždy v Tabě. Pak, v Hurghadě, Safaze či Marse Alam (a letos snad v Qusseiru), mi nic takového na mysl nepřišlo. Z prostého důvodu. Z těchto míst Egypta už na protější břeh saúdské monarchie dohlédnout nelze. Prostě: sejde z očí, sejde z mysli.

Naštěstí stejná myšlenka napadla saúdského korunního prince Muhammada bin Salmana. Prvního srpna přinesla arabská média zprávu o tom, že následník rijádského trůnu, který stojí v čele fondu Public Investment Fund, se rozhodl moji myšlenku (aniž by věděl o tom, že jsem nad tím přemítal) realizovat.

Nebude to sice v Akabském zálivu, ale jižněji – na úrovni egyptské destinace Marsy Alam. Mezi městy Al Amlay a Wajh (mapa níže). Při pobřeží se nachází na pět desítek ostrovů. Zde mají být vybudovány turistické resorty zahrnující přírodní rezervace, potápěčská centra u korálových útesů a

místní pamětihodnosti.

Ano – pokud by tento projekt byl realizován (očekává se, že první fáze v roce 2022), naskytla by se možnost potápění a šnorchlování u břehů Saúdské Arábie. Koho z milovníků korálového moře by to nelákalo?!

Věc má ale jeden háček. Nikoli peníze (majetek fondu se odhaduje na 183 mld US dolarů a další finance by měl zajistit prodej akcií ropného gigantu Saudi Aramco v roce 2018), ale poměry v zemi, která se chystá tento projekt uskutečnit. Nabízí se otázka, jaké podmínky budou mít v nových rezortech turisté ze západních zemí, pokud jde o jejich svobodu, na kterou jsou zvyklí v civilizované části světa. Jmenovitě ženy. Budou povolené bikiny na pláži? Jaký oděv budou muset mít během procházek po rezortu? Západní, nebo muslimský? Alkohol – bude povolen, nebo zakázán? Ubytují Saúdové spolu nesezdané páry? A co se bude dít, když si přijedou užít potápění dva gay „manželé“?

Kdo se bude muset přizpůsobit: my jim, nebo oni nám – jakožto váženým a žádoucím hostům? To je, oč tu běží.

... mapa k článku. Budeme sem někdy létat na dovolenou stejně samozřejmě jako na protější, egyptský břeh? (Podklad: Google Maps.)

... Akabský záliv. Pohled z egyptského břehu na Saúdskou Arábii. (Foto: Autor.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 16.59 | přečteno: 795 ×
Poslední články autora