Smrt Češky v Egyptě: Boj o pravdu

Napsal jsem 7/7/2017 ve svém článku (o Egyptu) větu: „O pár set metrů dál, hned na pobřeží, se nachází resort Titanic, kde měl vraždit Petr Kramný.“ Kolega bloger Jiří Hermánek reagoval otázkou.

 

Cituji:

 

  • Nevím, proč píšete "měl vraždit", když Petr Kramný je už dost dlouho pravomocně odsouzen?

 

Odpovídám: Napsal jsem to proto, že případ se stal v cizí zemi (Egyptě), přičemž výsledky šetření tamních orgánů a prvotní vyjádření lékařů byla diametrálně odlišná od závěrů orgánů českých. Máme tu cosi ve stylu „tvrzení proti tvrzení“. Kramný byl pravomocně odsouzen na základě závěrů orgánů českých. Ty se ale, jak již napsáno, zásadně liší od toho, co tvrdili Egypťané. Kdo má pravdu? Proč věřit české a nikoli egyptské verzi?

 

Jako člověk obeznámený s kauzou toliko z otevřených zdrojů mohu použít formulaci „měl vraždit“, neboť na tom, že vraždil (a jak) neexistuje shoda: že je vrahem si myslí česká justice, která základě „svých“ argumentů Kramného také odsoudila. Egypťané, na jejichž výsostném území k úmrtí (vraždám?) došlo, k závěru, že vrahem je Kramný a čin spáchal za pomoci elektrického proudu nedospěli, přičemž toto neuvedli ani jako jednu z možných variant, pokud mne paměť neklame.

 

Vyjádření „měl vraždit“ tedy vyjadřuje mé pochybnosti z důvodů uvedených v předchozím textu.

 

Aby ale nedošlo k omylu, že snad věřím víc egyptským orgánům činným v trestním řízení než českým, musím citovat ještě jeden odstavec ze svého článku ze 7/7/2017 zmíněného v úvodu. Má název „K incidentu v Hurghadě (s českou účastí)“ a uvádím v něm:

 

  • Na tomto místě si nelze nevzpomenout na případ Petra Kramného a podivný přístup egyptské policie. Stejně jako v případě pořezané Danielle (o Britce zraněné dle britského bulváru Čechem onen článek je – LS) je obtížné nepodlehnout dojmu, že oba pachatelé mají jakousi zvláštní výhodu. Osobně se mi to jeví jako naplnění sloganu, že Egypťané jsou v něčem paranoidní a v něčem naopak neuvěřitelně laxní.

 

Podobně podivné chování najdeme i v případě informování o záležitosti mimořádně citlivé – úmrtí české turistky, která se v Hurghadě stala obětí – koho vlastně? Také o to tady jde, třebaže bylo od první chvíle jasné, že útočníkem je terorista.

 

Rozumím tomu, že v případě Petra Kramného nebylo od první chvíle zřejmé, co přesně se stalo. Zda jde o vraždu a pokud ano, kdo je pachatelem. Ovšem v tragickém příběhu paní Lenky, která byla 14/7 v Hurghadě pobodána a 27/7 v Káhiře zemřela, není sebemenších pochybností, že šlo o teroristu. Přesto se anglická verze internetového vydání novin Al Ahram (Ahramonline) v článcích o kauze pojmu „terorista“ zcela vyhnula a místo toho hovoří o „Egypťanovi, který absolvoval univerzitu“.

 

Další pozoruhodnost tkví v tom, že Ahramonline nečerpá z domácích zdrojů, ale takříkajíc zvenku. Jak je zřejmé ze screenshotů níže, přebírá zpravodajství agentury AP, která se odkazuje na prameny z České republiky. Místo, aby Egypťané, kteří jsou přímo u zdroje, poskytli světu (i nám) informace z první ruky, informují ve stylu : české ministerstvo zahraničí říká to a to.

 

Když k tomu přidáme vyjádření ministra zahraničí Zaorálka, že, řečeno nediplomaticky, musel nótou požádat Káhiru, aby urychleně podala relevantní informace k případu, a velvyslankyně v Káhiře Kuchyňové Šmigolové, že, řečeno naopak diplomaticky, jednání s egyptskou stranou v této věci (objasněné okolností útoku) nejsou ideální, pak musíme vyjádřit jistý údiv, ba roztrpčení. Záležitost je příliš vážná na to, aby byla jakýmkoli způsobem bagatelizována a věci je nutné nazývat správnými jmény, i kdyby to mělo znamenat pokles zájmu českých turistů o destinace v Egyptě. Lidé nejezdí na dovolenou proto, aby tam zažívali horory končící smrtí.

 

Prostě: českou turistku, a před ní dvě Němky, zavraždil muslimský terorista. Tečka.

 

Dovětek. Netajím se tím, že s mimořádnými sympatiemi a s upřímným přáním úspěchu sleduji protiteroristické úsilí prezidenta Sisiho, egyptské vlády a bezpečnostních sil. S potěšením jsem zaznamenal, že 27/7/2017 prezident Sisi podepsal dekret o zřízení Národní rady pro boj proti terorismu a extremismu. Doufám proto, že boj bude bude veden ve stylu „padni komu padni“. A že pokud někdo uvažuje jako terorista a následně vraždí jako terorista, pak bude médii označen jako terorista - bez ohledu na to, zda vystudoval vysokou školu nebo pracuje jako zahradník v hurghadském hotelu Titanic Palace.

 

I pravda musí být součástí současné války se Zlem jménem islámský terorismus.

... Ahramonline  oznamuje, že Češka pobodaná v Hurghadě je na pokraji smrti (brink of death). O terorismu ani slovo, útočník je označen jako "Egyptian university graduate". Nejde o původní zpravodajství, ale převzaté z americké agentury AP.

 

... článek o české oběti teroristického útoku v Hurghadě byl v posledních 24 hodinách na serveru Ahramonline   nejčtenější.

 

... tu nejsmutnější zprávu o úmrtí paní Lenky, oběti hurghadského teroristy, přinesl Ahramonline ve čtvrtek (27/7)  na začátku odpoledne. Opět přebírá informaci z agentury AP, která cituje pražské MZV. Ani v tomto reportu není slovem zmíněn terorismus. 

Kondolence

Autor blogu vyjadřuje rodině a české turistky, kterou v Egyptě připravil o život muslimský terorista, upřímnou a hlubokou soustrast. Kéž vědomí, že ve svém bolu nejste sami, alespoň trochu zmírní váš žal.

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 27.7.2017 17:10 | karma článku: 35,71 | přečteno: 2671x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal