Medaile z Makabiády 2017

Potěšilo mě, že přibývá objektivních článků o Izraeli, jejichž autory jsou blogeři iDNES. Osobně tuto aktivitu vítám, neboť se mohu věnovat moderní židovské republice také jinak než jen optikou konfliktu s Araby.

 

Ten musí mít z logiky věci v textech každého pozorovatele tamního dění prioritu, nicméně jsou i jiné události stojící za zmínku. Například 20. makabejské hry, které v úterý (18/7) v Izraeli končí. Psal jsem o nich před několika dny v příspěvku „Plní života, radosti a vášně“ (12/7).

 

Dnes mohu připojit radostnou zprávu, že delegace z české diaspory nevyšla naprázdno. Dvě medaile vybojoval v lukostřelbě Vojtěch Dub, jehož jméno není českým fanouškům tohoto sportu neznámé.

 

Zatímco na předchozí makabiádě v roce 2013 získal „pouze“ stříbrnou medaili v reflexním luku na 70 metrů, a vedle toho ještě skončil čtvrtý v téže disciplíně, ale v soutěži na terč vzdálený 18 metrů, letos byl úspěšnější.

 

Takto o jeho výsledku referují facebookové stránky lukostřeleckého oddílu v Prostějově, kde Dub dřív působil:

 

 

Skvělá zpráva!

 

V roce 2011 patřil Vojtěch Dub mezi Sportovce roku Prostějovska, jak tehdy referoval Prostějovský deník a přidal i tuto fotografii:

 

 

 

Redakční blog Židovské listy takto popisuje  jeden ze dvou letošních úspěchů Duba na makabejské střelnici:

 

  • Lukostřelci soutěžili v prostorách Wingate Institute v Netanji. Vojta Dub úspěšně postupoval od ranních vyřazovacích kol až k závěrečnému odpoledním boji o bronzovou medaili v reflexním luku mužů na 70 metrů. Stříbro získal za reflexní luk na 18 metrů. „Vojta se utkal o bronz s domácím závodníkem Omarem Šachamem a dobrá věc se podařila po strhujícím závěru, kdy Vojta nejprve ztrácel po několika tří šípových sériích již 2 body, ale stav 1:3 srovnal na 3:3 a došlo k málo populárnímu rozstřelu jediným šípem, který rozhodl Vojta o několik milimetrů lepším zásahem,“ popsal napínavý souboj vedoucí českého týmu Roman Gronský. Na prvním místě se umístil Hillel Kleiner (IZR), na druhém Natan Gofman (IZR).

 

 

Výprava z ČR byla pozvána na naši ambasádu, která, žel, nesídlí v hlavním městě Jeruzalémě, nýbrž v Tel Avivu, kde byla přijata Delanou Mikolášovou, atašé pro vědu, výzkum a inovace. Na webu ambasády je tento snímek z tohoto setkání zobrazující část české židovské výpravy; sama atašé je ve žlutých šatech třetí zleva:

 

 

Vojtěch Dub na Makabiádě 2017

Reflexní luk 18 m ... stříbrná medaile

Reflexní luk 70 m ... bronzová medaile

 

... Vojtěch Dub (v modrém) na Makabiádě 2017 ověnčený  oběma medailemi. (Zdroj: FCB Lukostřelba Prostějov.)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 17.7.2017 14:15 | karma článku: 14,05 | přečteno: 280x