Lubomír Stejskal

Když se chce, tak to jde. Vezme-li si propaganda volno

14. 07. 2017 12:15:04
Řekne-li se Izrael versus palestinští Arabové, případně naopak, obvykle si pod tím představíme negativní souvislosti. Za původce zla ve vzájemných vztazích považujeme ty, na jejichž straně nestojíme.

Ono to ale lze říci i jinak. Nikoli Izrael vs palestinští Arabové, nýbrž Izrael a palestinští Arabové. Pak se ukáže, že vzájemná spolupráce je možná. Stačí k tomu překvapivě málo: oprostit se od protiizraelské propagandy a všeho, co s ní souvisí. Neboli: řídit se zdravým rozumem. Být realisty.

Že to jde, ukazuje dohoda o dodávkách elektrické energie podepsaná mezi oběma stranami v pondělí 10. července. Toho dne se na severu Samaří (Západního břehu), nedaleko nové vysokonapěťové rozvodny Al Jamaleh Substation (obr. 1), sešli vysocí představitelé obou stran (obr. 2): premiér Palestinskoarabské autonomie Rami Hamdallah, izraelský ministr Juval Steinitz, který má v jeruzalémské vládě na starosti energetiku, národní infrastrukturu a vodní zdroje, dále generálmajor Yoav Mordechai stojící v čele úřadu COGAT majícího na starosti koordinaci vládních aktivit na Teritoriích a šéf společnosti Israel Electric Corporation (IEC) Yiftah Ron-Tal.

Rozvodna Al Jalameh (viz mapu na obr. 3) byla budována tři roky a Palestinskoarabská samospráva ji koupila od IEC za 12 milinů eur. Dotačními tituly přispělo Norsko, EU, americká vládní agentura USAID a Evropská investiční banka. Z hlediska energetiky ve Svaté zemi je její uvedení do provozu přelomovou záležitostí. Arabové v Judeji a Samaří se budou v rámci své samosprávy sami starat o distribuci elektrické energie na svém severním území včetně oprav. Elektřinu budou i nadále kupovat od IEC, ovšem vše navazující už bude v jejich režii.

Jak píší izraelská média, toto je pouze první krok na cestě k energetické soběstačnosti palestinských Arabů. Další takové rozvodny mají být vybudovány v oblasti Hebronu, Ramalláhu a Náblusu (biblický Sichem). Vedle toho se plánuje výstavba nové elektrárny na zemní plyn v oblasti Jeninu, která má být dokončena nejpozději v roce 2020. S výkonem až 450 MW má pokrýt asi 50 procent potřeb Arabů v Judeji a Samaří.

Rozvodna Al Jalameh umožní zvýšení elektrického výkonu pro PA až o 135 MW, nicméně dohoda podepsaná 10/7 je střízlivější a zavazuje IEC dodávat výkon zhruba poloviční.

Je to jeden z dobrých příkladů spolupráce mezi sousedy. Dlužno ovšem dodat, že příklad spíše vzácný, neboť na arabské straně převažuje předpojatost vrcholící fanatickou protiizraelskou nenávistí, podněcování k nepřátelství a obojaký přístup k terorismu. Palestinští Arabové tím škodí sami sobě, protože zmíněná spolupráce s technicky vyspělým Izraelem jim může být jen ku prospěchu. Moudří palestinskoarabští politici jsou si toho vědomi. Je jich ale zoufale málo.

... obr. 1/Nová rozvodna u vesnice Al Jalameh severně od Jeninu. (Zdroj: Web úřadu COGAT.)

... obr. 2/Vysocí představitelé na slavnosti zahájení provozu nové rozvodny. Zprava: premiér PA, izraelský ministr energetiky, vodních zdrojů a národní infrastruktury, v uniformě šéf úřadu COGAT a bez kravaty šéf IEC. Jména hodnostářů jsou uvedena v článku. (Zdroj: Times of Israel.)

... obr. 3/Šipka ukazuje k místu, kde stojí nová rozvodna. U obca Al Jalameh (možno i Jalamah) na severu Samaří/Západního břehu. (Podklad: Mapy Bing.)

... obr. 4/Mapa Judeje a Samaří/Západního břehu s vyobrazením místa, kde bude stát chystaná elektrárna (E) a postupně další tři vysokonapěťové rozvodny - R2/R3/R4). (Podklad: Wikipedia ENG.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 15.46 | přečteno: 611 ×
Poslední články autora