Plní života, radosti a vášně

12. 07. 2017 15:25:04
Jedenáctého července tomu bylo pět let, co jsem napsal svůj první blog na serveru iDNES. V něm popisuji, proč jsem po několika letech působení na (dnes již neexistujícím) blogu na Lidovkách přešel na tento server.

K tomu se vracet nechci. Místo toho jsem se zamýšlel, jaké téma zvolit na začátku druhého (doufám) pětiletého období. Nemohu jinak: chci se zmínit o akci, které se až na výjimky nedostává v českých médiích téměř žádného prostoru.

Je to akce, jejíž kořeny mají hodně společného s prvorepublikovým Československem. Odhalme oponu. Je to MAKABIÁDA neboli celosvětové makabejské hry. Něco jako židovská olympiáda (které se ovšem mohou zúčastnit i izraelští Arabové).

Koná se v Izraeli každé čtyři roky, předchozí ročník (2013 – v pořadí devatenáctý) byl z našeho pohledu významný tím, že se ho po dvou desetiletích zúčastnili sportovci z českých zemí. Rovněž tak letos, zmíním se o nich níže.

První makabiádu hostil v mandátní Palestině Tel Aviv. Psal se rok 1932 a o genezi akce napsal 30. července 2012 Petr Bučka na redakčním blogu Židovské listy mimo jiné toto:

  • Myšlenka zorganizovat po vzoru olympijských her židovskou olympiádu byla vyslovena při příležitosti Světového kongresu Makabi, který se uskutečnil v roce 1929 v Ostravě. Za účasti delegátů z deseti členských zemí bylo přijato usnesení, že první Makabiáda bude v roce 1932 v Palestině. Volba uvedeného termínu byla spojená s výročím posledního povstania židovského národa pod vedení Bar Kochby. Do příprav her vstoupila nečekaně velká hospodářská krize. Navzdory finančním problémům, které zasáhly do původně navrhovaného programu her, bylo na poradě světového vedení Makabi, která se uskutečnila ve dnech 26 - 27 září 1931 v Praze definitivně rozhodnuto o její uskutečnění. Za místo konání byl vybrán Tel Aviv.

Takový byl tedy československý vklad týkající se makabejských her. Dodejme ještě, že vzhledem ke klimatickým podmínkám v Zemi izraelské se druhá předválečná zimní makabiáda (po vzniku Izraele zimní hry obnoveny nebyly) konala v Československu; bylo to v únoru 1936 v Banské Bystrici.

Půjdeme-li ovšem ještě hlouběji ke kořenům, objevíme další pozoruhodnou souvislost. Na webu Českého rozhlasu se 27. července 2013 objevil příspěvek, ve kterém předseda Židovské náboženské obce v Karlových Varech Pavel Rubín říká:

  • Málokdo ví, že světová židovská organizace Makabi byla založena v Karlových Varech. Bylo to 27. dubna 1921 a bylo to u příležitosti 12. světového židovského*) kongresu, který se zde v Karlových Varech konal. Já se na ty hry těším i z tohoto důvodu, protože to světové židovské sportovní hnutí vzniklo tady u nás v Karlových Varech.

*) Správně má být „sionistického“ kongresu – oprava LS.

Petr Bučka ve zmíněném článku v Židovských listech také uvádí, že první makabiády v roce 1932 se zúčastnilo, a to číslo zní neuvěřitelně, 154 československých židovských sportovců. Jaký to rozdíl proti současnosti, kdy na 20. makabiádu odjelo šest účastníků z ČR (a sedm ze Slovenska).

První poválečná makabiáda, celkově třetí, se konala už v Izraeli v roce 1950. Tenkrát a po celou dobu komunismu (rozuměj: vlády komunistické strany) čeští Židé na makabiády do Izraele nejezdili. Objevili se tam až po pádu železné opony, v roce 1993. Pak byla podle dostupných informaci na dvě desetiletí přestávka a čeští Židé se zúčastnili až minulých her v roce 2013 a letos opět.

Jaké je složení výpravy z ČR? Jmenujme jen aktivní sportovce:

  • Daniel Braun ... tenis (kategorie Masters 35+)

  • David Steiner ... triatlon (kategorie Open, 35-39)

  • Filip Eisner ... plavání (Masters, 55-59)

  • Hana Klofáčová/Meši Lindnerová ... plážový volejbal (Open)

  • Vojtěch Dub ... Lukostřelba (Open)

Podle webu 20. makabiády, která se koná v Izraeli od 4. do 17. července 2017, čítá akce na 10 tisíc sportovců z 80 zemí, kteří soutěží ve 47 sportech. Z toho je zřejmé, že jde o jeden z největších sportovních podniků na světě.

FOTOPŘÍLOHA

... medaile Makabiády 2017. (Zdroj zde i níže: Web 20. makabejských her.)

... slavnostní zahájení se konalo 6. července 2017 na Teddyho stadionu v Jeruzalémě, což je hlavní sportoviště her. Zde členové výpravy z kanadské diaspory.

... dva izraelští medailoví olympionici. Oba judisté. Vpravo Yarden Gerbiová, mistryně světa z roku 2013 a bronzová z OH 2016. Or Sasson, taktéž bronzový z olympiády v Riu.

... americká výprava s 1165 účastníky je po izraelské nejpočetnější.

... ze zahajovacího ceremoniálu na Teddyho stadionu.

... ze zahajovacího ceremoniálu na Teddyho stadionu.

... ze slavnostního zahájeni. U mikrofonu prezident Reuven Rivlin.

... židovská sportovní mládež. Plná života, radosti a vášně.

... moment překvapení. Kanadský hokejista Avi Steinberg požádal během zahajovací slavnosti o ruku svoji snoubenku Rachel. Nebyl odmítnut. Svatba následovala přímo na stadionu.

odvrácená strana života. V roce 1997, během 15. makabiády, se pod náporem návštěvníků zřítil most přes řeku Yarkon. Právě v okamžiku, kdy přes něj šli Australané. Krutá bilance: čtyři z nich přišli o život, na šest desítek jich bylo zraněno. Zde vzpomínková ceremonie.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 12.7.2017 15:25 | karma článku: 14.13 | přečteno: 299x

Další články blogera

Lubomír Stejskal

Patří do porodnice automatické pušky, granáty, výbušniny a minomety?

Nesmyslná otázka, ovšem pokud hovoříme o porodnicích v českých zemích. Je ale na místě, jde-li o porodnici v Pásmu Gazy.

26.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Premiéra: Poprvé v Praze trolejbusem

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

25.3.2024 v 21:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Poděkování panu Refaelu Chvátalovi

Lhal bych kdybych tvrdil, že mě nenapadlo něco podobného. Že když už dochází k tak významné změně („zbrusu nové blogy“), mohlo by ze strany administrace dojít k projevu dobré vůle a aktu milosrdenství.

25.3.2024 v 20:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Lubomír Stejskal

K teroristickému útoku v Krasnogorsku

Především: Krvavý teror, který spáchal Islámský stát v pátek 22. března v Krasnogorsku je zapotřebí jednoznačně a co nejostřeji odsoudit.

24.3.2024 v 21:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 4766 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 845

Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal  

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...