Svatba ne, fotbal ano

Jaké možnosti má Žid, který si chce vzít svoji vyvolenou na židovském nejposvátnějším místě? Tedy na Chrámové hoře v Jeruzalémě? Jednu jedinou: udělat to tajně, rychle a čekat na postih.

 

Od koho? Od izraelské policie.

 

Přesně to se na Chrámové hoře stalo ve čtvrtek 29/6. Tom Nisani, předseda Studentské skupiny pro Chrámovou horu a ředitel aktivit pravicové sionistické NGO s názvem Im Tirzu, se rozhodl, že se s vyvolenou Sárou Lorkettovou odeberou na ono nejposvátnější místo dějin Izraele a tam se doslova bleskově vezmou.

 

Oblečeni nikoli svátečně a doprovázeni několika svatebčany a hlídkou izraelské policie (obvyklé, když Chrámovou horu navštěvují Židé), přistoupili docela nenápadně k bleskovému obřadu. Ženich pronesl formuli:  Hle, jsi mi zasvěcena tímto prstenem podle zákona Mojžíšova a lidu Izraele. Amen. Jsi mi zasvěcena, jsi mi zasvěcena, jsi mi zasvěcena.

 

Během pronášení formule nenápadně nasunul nevěstě prsten. Celé to trvalo několik desítek sekund. Oba novomanželé dali na vědomí, že do měsíce budou mít po tomto tajném obřadu ještě obřad „standardní“.

 

Za normálních okolností by tím tento příběh skončil, ale není tomu tak. Na Chrámové hoře totiž normální poměry nepanují. Ačkoli místo je nedílnou součástí izraelského hlavního města, Židé zde mají zakázáno se modlit či jakkoli jinak nábožensky projevovat. Což se týká i svatebního obřadu.

 

Důvodem je skutečnost, že Izrael poté, co tuto část odvěké židovské metropole v červnu 1967 osvobodil, ponechal náboženskou správu Chrámové hory Jeruzalémské islámské radě Waqf, která podléhá jordánskému králi. A židovské, resp. nemuslimské (tedy i křesťanské) náboženské projevy by mohly vyvolat negativní reakce vyznavačů víry v Alláha.

 

Tom Nisani se nábožensky projevoval, proto izraelská policie sdělila, že bude stíhán za porušení pravidel platných v tomto prostoru. Vězení mu naštěstí nehrozí, ale může být zapsán na  no-go list – seznam těch, komu bude na Chrámovou horu zakázán vstup.

 

Absurdní? Bezpochyby. Současně ale jedna z blízkovýchodních realit.

 

Čili: židovská svatba na Chrámové hoře ne, fotbal provozovaný arabskými výrostky ano (obr. níže).

... nejprve svatba. Ženich právě nasunul na ukazováček  nevěsty prsten, symbol zasvěcení. (Zdroj: Facebook Arnona Segala.)

 

...  snoubenci. Sára Lorkettová a Tom Nisani. (Zdroj: Facebook Arnona Segal.)

 

... svatebčané z našeho příběhu na Chrámové hoře, ženich a nevěsta označeni. V pozadí Skalní dóm. (Zdroj: Facebook Arnona Segal.)

 

... arabští chlapci na třetím nejposvátnějším místě islámu - před Skalním dómem. Úcta k pohledání. Kde jsou strážci Waqfu, aby zjednali pořádek? (Zdroj: Blog Anne´s Opinions.)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 30.6.2017 8:00 | karma článku: 14,29 | přečteno: 358x
  • Počet článků 4805
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal