Lubomír Stejskal

K příchodu Tal Ben Haima do Sparty

28. 06. 2017 16:40:31
Není jediným Izraelcem, který se kdy angažoval v českém sportu. Připomeňme Ronena Ginzburga, trenéra reprezentace ČR a nymburského klubu. Nyní přichází fotbalová hvězda. Tal Ben Haim.

Někdy psáno v českém přepisu Ben Chaim, ale držme se mezinárodně známé anglické transkripce. Jeden z nejlepších izraelských fotbalistů současnosti, donedávna na soupisce klubu Maccabi Tel Aviv.

Vicemistr izraelské Premier League 2016/2017 tak prodal druhý velký talent. Téměř na den přesně před rokem definitivně opustila Maccabi jeho superhvězda a král kanonýrů předchozího ročníku Eran Zahavi. V sezoně 2015/2016 vsítil 35 branek.

Pak ho koupili Číňané. Kontrakt byl potvrzen 29. června 2016. Zahavi nastoupil do rozjeté superligy, nejvyšší fotbalové soutěže kontinentální Číny, za Kanton R&F a týmu výrazně pomohl. Skvěle si vede i v současném ročníku. Po čtrnácti kolech vede s 11 góly tabulku střelců.

Tento přestup ovšem Čechy moc nezajímal. To s Talem Ben Haimem je to jiné. Přinejmenším fanoušci Sparty zbystřili. Nejen kvůli tomu, že jde o údajně nejdražší nákup v české nejvyšší lize. Především od něj čekají, že jejich týmu pomůže k zisku titulu. A ovšem k úspěchu v nadcházející Evropské lize. Úvodního soupeře se Sparta dozví 14. července.

Příchod izraelského fotbalisty do špičkového českého klubu (a to uvádím jako celoživotní slávista) má také svůj „politický“ rozměr. Představuje Ben Haimovu vlast jako normální moderní stát, který nežije pouze konfliktem s palestinskými (a jinými) Araby, ale běžným životem, jehož nedílnou součástí je i kopaná. Proto má Ben Haimovo účinkování v Praze svůj hlubší smysl: nabízí objektivnější, méně pokřivený pohled na Stát Izrael. A pokud bude nová posila úspěšná, rozumí se především gólově, pak to bude přínosné i pro podvědomé pozitivnější vnímání Izraele u českého publika.

Nemohu se vyhnout osobní otázce. Co Ben Haimovo angažmá ve Spartě udělá s mým slávistickým fandovstím? Vůbec nic. Je mi jednašedesát a slávistou jsem asi od sedmého třídy základní školy. Měnit dres samozřejmě nebudu.

Ale Ben Haimovu kariéru u konkurence se chystám velice pozorně sledovat. A čím víc se mu bude dařit, tím budu šťastnější.

... život není jen o fotbalu, ale také o rodinné pohodě. Na snímku Tal s manželkou Lian a malým synkem. (Zdroj: Instagram fotbalisty.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 18.22 | přečteno: 568 ×
Poslední články autora