K nabídce Michala Horáčka

Dozvídáme se, že Michal Horáček chce pomoci Jiřímu Drahošovi (a Marku Hilšerovi) se sběrem podpisů. Tisková mluvčí kampaně pana profesora říká, že jsou z nabídky v rozpacích. Já také.

 

Něco takového je pro každého, kdo chce od počátku hrát fair play, z principu nepřijatelné. Jde v zásadě o zavedení jakési „sametové“ unfair hry: autor tohoto nápadu zapomněl, že přemírou konání dobra také může dojít k porušení pravidel. U člověka tak inteligentního, jakým Michal Horáček je, něco takového nepříjemně překvapí.

 

V mých očích si tím uškodil. Pokud by obohacoval podobnými „nesystémovými“ nevyzpytatelnými myšlenkami, byť dobře míněnými (pamatujme, kam vedou mnohé dobré úmysly), i politiku v případě vítězství, pak je pro mě kandidátem preventivně nevolitelným.

 

Proč?

 

Uvedu to na příkladu kopané. Problematičnost jeho nabídky vyplyne z následující ilustrace. Je to podobné, jako kdyby se mužstvo, které po poločase vyhrává 5:3, rozhodlo vsítit do vlastní branky dva góly, aby se hra vyrovnala a oba týmy měly v závěru zápasu stejné šance vyhrát.

 

Ve sportu je to absurdní. V politice ale také. Sportovní boj je jistě nutné vést férově, ale musí to být stále sportovní boj. Žádné „samaritánství“. Rovněž tak v politice. Politický boj musí zůstat bojem. Férovým, bez „zemanovských“ podrazů, ale stále bojem.

 

Tentokrát udělal Michal Horáček chybu. Z mého pohledu osudovou. Jak jsem již uvedl, pro mě jako zastánce standardní (Andrej Babiš by možná řekl tradiční, Radek John patrně brontosauří) politiky představuje svého druhu „nové“ nebezpečí.

 

Na dobrý fotbal (opakuji: na dobrý fotbal) se chodí proto, že každý celek hraje sám za sebe a v rámci pravidel co nejlépe ve svůj prospěch. Kope-li klub A penaltu, musí ji kopat proti brance klubu B, nikoli své vlastní.

 

Řeknu to natvrdo: ode mě dostává Michal Horáček červenou kartu.  

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 26.6.2017 15:50 | karma článku: 37,08 | přečteno: 3488x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Je válka na spadnutí?

13.4.2024 v 23:55 | Karma: 0

Lubomír Stejskal

Už půl roku...

6.4.2024 v 23:12 | Karma: 0
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal