Lubomír Stejskal

Šokující ruská lekce

15. 06. 2017 16:38:39
Devátého června odvysílal izraelský ruskojazyčný televizní program Kanál 9 druhou část rozhovoru s ruským velvyslancem Alexandrem Šejnem. Redaktor se zajímal o postoj Ruska k Hamasu a Hizballáhu.

A nestačil se divit. Dostalo se mu vysvětlení, které působilo, a jistě nejen na něj, jako ledová sprcha. Reakce ambasadora zaujala i instituci MEMRI, která monitoruje blízkovýchodní sdělovací prostředky.

Redaktor Dmitrij Dubov se velvyslance zeptal, jestli v Rusku rozumějí tomu, že z izraelského pohledu jsou Hamas a Hizballáh teroristické organizace nelišící se od Islámského státu. Dopouštějí se teroristických ataků a raketových útoků proti Izraeli, přičemž mnoho Izraelců má také ruské občanství, a přesto s oběma formacemi vede Moskva dialog.

Velvyslanec odpověděl:

  • Nepovažujeme tyto organizace za teroristické. Pravda, jsou to organizace radikální, které někdy zastávají extrémní politická stanoviska. Dovolte, abych vysvětlil, proč je nepovažujeme a považovat nemůžeme za teroristické organizace. Ruské právo – výrokem Nejvyššího soudu, který tak učinil na základě požadavku prokuratury – definuje jako teroristické organizace ty, které úmyslně provádějí akty teroru na ruském území nebo proti ruským zájmům v zahraničí – ať už jde o zařízení, ambasády, úřady nebo občany. Vy stavíte na roveň Hamas a Hizballáh s Islámských státem a my si myslíme, že je to špatně.

Ohromený moderátor reagoval argumentem, že mezi ně klade rovnítko proto, že když byly před několika lety vypáleny rakety na Tel Aviv (interview se konalo v Tel Avivu – pozn. LS), byli všichni lidé bez rozdílu nuceni běžet do krytů, neboť se jednalo o útok, který nerozlišoval mezi držiteli ruských, izraelských nebo jiných pasů. Raketovému útoku čelil každý. A čím jiným než teroristickým činem nebo aktem války je takový raketový útok?

Alexandr Šejn k tomu uvedl jedinou větu: „Takový útok samozřejmě odsuzujeme.“ A protože nepokračoval, udivený redaktor se ho zeptal:

  • To je všechno, co můžete říci? Existují špatní a dobří teroristé?

Načež velvyslanec pravil:

  • Ne, my je vůbec za teroristy nepovažujeme.

Byla to tvrdá lekce z ruské zahraniční politiky. Jmenovitě té její oblasti, která se týká terorismu. Je to politika bezohledná a sobecká. Politika postrádající elementární logiku. Politika krátkozraká. Jako partner v boji proti terorismu je tudíž Rusko krajně nedůvěryhodné.

Neboť pokud i v záležitosti tak jasné, jakou je zlo jménem terorismus, není Moskva ochotná jeho pachatele jako teroristy pojmenovat, pakliže nejsou přímo ohroženy její zájmy a lidé, sotva si může nárokovat naši důvěru. (Jako pošetilci se potom jeví ti čeští současní i bývalí politici, kteří k Rusku tak či onak inklinují.)

Podle Putinova Ruska tedy Hamas a Hizballáh teroristé nejsou, pouze tu a tam provedou nějaký ten krvavý extremistický exces. Co by v Kremlu říkali tomu, kdyby stejný pohled měl Západ na teroristy, kteří vraždili – namátkou - v moskevském metru 2010, na letišti Domodědovo 2011, ve Volgogradu 2013 nebo letos v metru v Petrohradu? Akceptovali by názor, že to byl pouhý radikální exces, nikoli teror? Zbytečná otázka.

Pokud by někdo chtěl vědět, jak vypadá nefalšovaný ruský dvojí metr, našel ho v interview ruského velvyslance v Izraeli vysílaného 9. června 2017 na izraelském televizním programu Kanál 9.

Osobní poznámka na závěr. Chovám k ruské (a předtím jsem choval k sovětské) zahraniční politice hlubokou nedůvěru. Opět se potvrdilo, že jsem se nemýlil. Vždyť Moskvě nemůžeme věřit ani to, že myslí upřímně boj s nebezpečím č. 1 naší doby, mezinárodním terorismem.

... Nepovažujeme tyto organizace za teroristické," říká o Hamasu a Hizballáhu v rozhovoru pro televizi Kanál 9 ruský velvyslanec v Izraeli Alexandr Šejn. (Zdroj: MEMRI TV via Jpost.com.)

... informace o interview na webu televizního programu Kanál 9.

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 33.07 | přečteno: 2340 ×
Poslední články autora