Arabové v nesnázích aneb Učebnicový příklad politizace kultury

Po Libanonu, kde byl nový akční film Wonder Woman z politických důvodů zakázán, řeší stejný „problém“ také v Jordánsku. Argumenty proti uvedení snímku jsou stejné: hlavní představitelka je Izraelka.

A co horšího: Gal Gadotová sloužila v armádě. Tuto skutečnost uvádí v podtitulku noviny Jordan Times (obr. 1). V článku říkajícím, že Mediální komise ještě nerozhodla, zda v Jordánsku bude či nebude povoleno promítání akčního filmu Wonder Woman.

 

Ještě než se u této skutečnosti zastavíme, připomeňme, že v Izraeli absolvují povinnou základní vojenskou službu (kromě Arabů) všichni – muži i ženy. Tedy všichni až na výjimky, která se však Gal Gadotové netýkala. Tedy i ona oblékla uniformu (obr. 2). Stejně tak jako někdejší izraelská tenisová jednička Šahar Peerová. A také ona se kvůli tomu stala terčem útoků. Vzpomínám si na leden 2010, kdy na ni během tenisového utkání v novozélandském Aucklandu pořvávala skupina proarabských aktivistů – právě kvůli službě v Obranném vojsku Izraele. Mozek ti lidé zřejmě nechali doma.

 

Ale zpátky do Jordánska. To má od 1994 uzavřenou s Izraelem mírovou smlouvu, ale nemalá část obyvatel (z nichž většina, jak se  má za to,  jsou palestinští Arabové) ustrnula ve svém myšlení před rokem 1994. A tito lidé,  zejména aktivisté  takřečené protinormalizační kampaně (Etharrak), nejsou bez vlivu.

 

Jordan Times citují názory, které jsou příznačné. Ammar Jumaa (19) si myslí, že film by měl být zakázán, protože hlavní postava (Gal Gadodtová) „podporuje izraelskou okupaci Palestiny“. Lara Shobakiová, obyvatelka Ammánu, je ještě ostřejší: "Gadotová podporuje izraelské zločiny proti lidskosti."

 

Nejsou to ojedinělé hlasy. Aktivisté protinormalizační kampaně vydali prohlášení, v němž uvádějí:

 

  • Připomínáme Jordáncům povinnost bojkotovat tento film. Odmítáme být komplici zločinů sionistů a zvyšování zisků z tohoto filmu. Arabské publikum nebude zataženo do projektů, které reprezentují sionismus a izraelskou armádu.

 

V pátek 3/6 šéf zmíněné Jordánské mediální komise Mohammad Quteishat (kterého web The Jewish Press označuje jako „jordánského cenzora“ - obr. 3) uvedl, že v záležitosti Wonder Woman (povolit či zakázat) rozhodnuto ještě není. Komise totiž musí přezkoumat každou scénu snímku, jestli je v souladu s „lokálními standardy a právními předpisy“. Je to tak trochu schizofrenní: pokud vadí hlavní představitelka (tak jako v Libanonu), pak je zkoumání jednotlivých scén poněkud nadbytečné. Leč – jiný kraj, jiný mrav.

 

Závěr: pakliže by chtěl někdo příklad toho, čemu se říká politizace kultury, tady ho má. Bez ohledu na to, jak Jordánská mediální komise ve věci Wonder Woman nakonec rozhodne. Pikantní je, že v Libanonu byly billboardy lákající na tento akční snímek rozmístěny (obr. 4) a přesto se do kin nedostal. Nenávist zastínila zdravý rozum.

 

Šťastné země, kde filmy, jež jsou avizovány na megaplakátech, jsou pak také promítány. Jak patrno, ne všude je to samozřejmé.

.. obr. 1/Jordánské noviny ve své webové verzi zdůrazňují, že hlavní hrdinka filmu Wonder Woman je bývalá příslušnice izraelské "okupační" armády.

 

... Gal Gadotová v uniformě Obranného vojska Izraele. Není pochyb o tom, že jí služba v armádě byla k užitku, pokud jde o budoucí účinkování v akčních filmech. (Zdroj: Inuth.com.)

 

... obr. 3/Podle webu The Jewish Press je Mohammad Quteishat, šéf Jordánské mediální komise, docela obyčejným cenzorem.

 

... obr. 4/Svět je plný paradoxů. Žena v Bejrútu mává na taxi poblíž billboardu propagujícího film, který se nakonec v libanonských filmech nesmí promítat. (Zdroj: Times of Israel.)

 

... obr. 5/Gal Gadotová jako Gisele Yashar  v akčním titulu  Rychle a zběsile 6 (Zdroj: Inuth.com.)

 

...  obr. 6/ Takto vítali hlavní hvězdu filmu Wonder Woman doma. Telavivské mrakodrapy Azrieli Towers byly prosvětleny obřími nápisy Naše Wonder Woman (vlevo) a Jsme na tebe hrdí, Gal Gadot. Z Tel Avivu to není tak daleko do Bejrútu a Ammánu, ale pokud se uvažování týká, je ta vzdálenost nebetyčná. (Zdroj: Web Israel21c.)

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 6.6.2017 10:25 | karma článku: 28,85 | přečteno: 1109x