Lubomír Stejskal

Jak Finiš zařídil finiš (z říše snů)

26. 05. 2017 9:15:43
Byl to velký fotbalový den. Protože když se hraje finále poháru, je to pro část fanoušků velký fotbalový den. Tentokrát ale výsledek bytostně nezajímal příznivce pouze dvou, ale hned tří klubů.

Izrael nemá v názvu slovo republika, ale stát. Medinat Yisrael, Stát Izrael. Proto se také tamní fotbalový pohár nejmenuje Pohár republiky, ale Pohár státu. Gvia Hamedina.

Letos se do finále dostaly dva telavivské kluby. Maccabi Tel Aviv a Bnej Yehuda Tel Aviv. Celky prvoligové, leč výkonnostně odlišné, pokud porovnáme jejich konečné umístění v nejvyšší soutěži, která skončila minulou sobotu (20/5/2017).

Celek Maccabi skončil druhý, je tedy vicemistrem a bude hrát Evropskou ligu. Klub Bnej Yehuda byl papírovým outsiderem, v nejvyšší lize skončil na jedenáctém místě ze čtrnácti, tedy dvě příčky nad sestupovou propastí do 2. národní ligy.

CO BYLO VE HŘE

Nezbytný údaj: do evropských klubových soutěží postupují z Izraele čtyři celky. Mistr první ligy (Ligat Haal) do Ligy mistrů, týmy z druhého a třetího místa první ligy a vítěz Poháru státu do Evropské ligy.

Postupový klíč byl následující.

Pokud by v poháru zvítězilo Maccabi Tel Aviv , které už mělo zajištěný postup do Evropské ligy 2017/2018 z titulu vicemistra nejvyšší soutěže, mohl se dostat do Evropské ligy ještě tým ze čtvrtého místa první ligy, což je Maccabi Petach Tikva. Proto finále poháru sledovali s takovým napětím nejen fankluby obou finalistů, ale také příznivci Petach Tikvy.

Pokud by zvítězil klub Bnej Yehuda, fanoušci Maccabi Petach Tikvy by „ostrouhali“.

DRAMA AŽ DO KONCE

Finále se hrálo 25/5 v hlavním městě Jeruzalémě na Teddyho stadionu (pojmenovaném po někdejším populárním a dlouholetém starostovi Teddym Kollekovi).

V základní hrací době gól nepadl, bez branek skončilo i prodloužení. Ke slovu se dostaly penalty A to už je „kdo s koho“, tedy šance pro papírového oustidera zažít fotbalový zázrak.

Podíváme-li se na záznam penaltové série na webu FlashScore.com, najdeme tento průběh:

Jak je z obrázku zřejmé, kopalo se šestkrát, Maccabi neproměnilo tři střely na branku a Bnej Yehuda pouze dvě. Za stavu 3:3 byl na straně klubu Bnej Yehuda exekutorem Stav Finiš, který mohl rozhodnout – a vzápětí rozhodl. Tedy: Finiš zařídil finiš. Pro svůj tým závěr z říše snů.

Klub Bnej Yehuda vyhrál na penalty 4:3, celkově tedy 1:0 a mohl slavit (viz obr. níže). Byl to teprve jeho třetí Pohár státu. V minulosti získal trofej v sezoně 1967/1968 a pak 1980/1981.

CO TO ZNAMENÁ

Především velké zklamání pro Maccabi Petach Tikvu, které mělo skvělou sezonu a postup „do Evropy“ jí těsně unikl. Z izraelských týmů tedy uvidíme v Lize mistrů Hapoel Beerševu a v Evropské lize Maccabi Tel Aviv, Hapoel Jeruzalém a Bnej Yehudu Tel Aviv. Není vyloučeno, že s některými z těchto klubů se setkají i čeští účastníci LM nebo EL, což už se v minulosti několikrát stalo – a ne vždy na to Češi vzpomínali v dobrém.

První losování v LM i EL pro sezonu 2017/2018 se bude konat ve švýcarském Nyonu v pondělí 19/6/2017. Nechme se překvapit.

... radost ze zisku Poháru státu byla nesmírná, jak ukazuje snímek z webu Bnej Yehuda FC.

... Teddyho stadion v izraelské metropoli. Pojme přes 30 tisíc fanoušků. (Zdroj: Playbuzz.)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 11.91 | přečteno: 178 ×
Poslední články autora