Lubomír Stejskal

Schyluje se k předčasným volbám?

19. 03. 2017 13:00:05
Na první pohled to celé připomíná českou televizní krizi z přelomu let 2000/2001. Byť jde vlastně o něco docela jiného.

Ta podobnost tkví v nápisu na obrazovce, kterým se vedení televize (mediální společnosti) obrátilo na diváky.

Na obrazovkách ČT jsme se tehdy mohli dočíst toto:

A 12. března 2017 se na obrazovce prvního kanálu izraelské veřejnoprávní televize objevil texto text:

Občanům Izraele sděluje, že „30. dubna 2017, v předvečer pamětního dne Jom Hazikaron (vzpomínka na padlé vojáky, která předchází oslavám Dne nezávislosti – LS) bude dle nařízení ministra financí Mošeho Kahlona ukončena činnost IBA (Israel Broadcasting Authority – po desetiletí existující orgán pro veřejnoprávní vysílání). Tisíc rodin bude dáno na listinu nezaměstnaných. Dnes jsme to my – zítra to budete vy.“

IBA existuje v Izraeli pod touto hlavičkou od roku 1965, pod jinými názvy existuje od začátku vzniku státu. Kdo v minulosti, zejména v éře komunismu, kdy věrohodných informací o Izraeli z první ruky bylo jako šafránu, poslouchal na krátkých vlnách stanici Kol Jisrael – Hlas Izraele (anglicky, rusky, francouzsky a v dalších jazycích), pak zřejmě zaznamenal, že také tato stanice, kromě domácího vysílání rozhlasu a televize, spadá pod IBA.

Nicméně v Izraeli došli k závěru, že IBA se přežila. V červenci 2014 proto Kneset schválil nový zákon, podle kterého má IBA zaniknout a místo něj má vzniknout korporace – Israel Public Broadcasting Corporation (IPBA). Ta měla původně začít fungovat 1. dubna 2015. Leč máme březen 2017 – a stále je vše při starém.

Důvod? Kolem zániku IBA a vzniku IPBC se rozhořel ostrý vnitropolitický boj, který z podstaty věci zasáhl do nejvyšších pater řízení státu. Tedy do vlády. Oficiální zahájení činnosti bylo několikrát posunuto, posledním termínem je výše zmíněný 30. duben (2017). Věci se natolik vyostřily, že se na izraelských serverech dokonce vážně mluví o předčasných volbách. Nikoli bez důvodu.

V principu jde o to, že ne každý je tak kolosální změně nakloněn. Málo platné, řečeno trochu neuctivě a zjednodušeně, jde o výměnu jednoho molocha za jiného. Toho jsou si mnozí vědomi a navíc jde také o to, kolik celá ta „legrace“ bude stát. Zatímco za IPBC „kope“ ministr financí Kahlon, premiér Netanjahu velkým fanouškem této změny není. Kdybychom to chtěli hodně zjednodušit, pak se nabízí zkratka: je to boj Kahlon vs Netanjahu.

Konflikt se postupně hrotil v minulých dnech, byť se zdálo, že mezi premiérem a ministrem financí dojde ke shodě. V pátek (17/3) měl ale Netanjahu setkání s pracovníky IBA a po něm vydal v sobotu prohlášení, že změnil svůj souhlasný postoj vůči zřízení IPBC a zrušení IBA. S argumentem, že nová korporace by byla o miliony šekelů dražší než náklady na provoz stávající IBA a s otázkou: K čemu pak novou korporaci potřebujeme? Svou roli v tom hrál i sociální aspekt: velké množství mediálních profesionálů bez práce, neboť ne každý, kdo působí v IBA (rozuměj v rozhlasových a televizních stanicích), najde uplatnění v rámci IPBC, která bude mít jinou vysílací strukturu.

Co tedy na IBA tak vadí, že je nutné ji zlikvidovat, resp. nahradit jinou institucí? Ministr informací Gilad Erdan k tomu už loni v říjnu řekl (citováno ze serveru Arutz Sheva):

  • IBA je (orgán) nafouklý, nehospodárný a neefektivní, veřejnost v něj ztratila důvěru, sledovanost klesla a jeho model řízení je zastaralý. Většina veřejných prostředků je vydávána na vysoké platy a na zaměstnance, který nejsou potřební.

Nepřipomíná nám to něco?

Lidé z IBA ovšem namítají: IPBC bude dělat to samé jako my, jen s menšími zkušenostmi a s nižší profesionalitou.

Jak se tento spor bude vyvíjet dál, je zatím nejasné. Netanjahu chce, aby ministr financí, pod kterého tato agenda spadá, zrušil rozhodnutí o zahájení provozu IPBC 30. dubna (a likvidaci IBA). Pokud to neudělá, je ochoten činost koaliční vlády ukončit – což by znamenalo předčasné volby.

Dnes nad ránem (19/3) odletěl na státní návštěvu Číny a nad koaliční krizí tudíž visí otazník. Všichni samozřejmě sebevědomě tvrdí, že se případných voleb nebojí, nicméně ozývají se i hlasy rozumu. Ministr obrany Avigdor Liberman si tradičně nebere servítky: „Každý inteligentní člověk ví, že předčasné volby jsou to poslední, co dnes Izrael potřebuje.“ A dodal, že doufá ve vyřešení této krize po premiérově návratu z Číny, aby mohla koalice normálně fungovat. Má recht.

Závěrem se nelze nedotknout citlivé záležitosti, která při čtení tohoto článku musela napadnout každého skutečného demokrata. Jak je něco takového vůbec možné, když o záležitosti ustavení IPBC a zrušení IBA existuje zákon? To chtějí jít politici v čele s Netanjahuem proti zákonu?

Nikoli. Jde o to, aby se posunutím začátku oficiálního zahájení existence IPBC vytvořil časový prostor pro zákonné řešení tohoto problému. Což znamená dohodu, která by mohla vyústit ve schválení nového zákona, který by mohl - a tady už spekuluji – znamenat kompromis ve smyslu NE vzniku IPBC a ANO zásadní restrukturalizaci IBA.

V této chvíli nezbývá než vyčkat návratu Benjamina Netanjahua z Pekingu a celou věc průběžně pozorně sledovat.

... protesty proti zrušení IBA. (Zdroj: Web instituce)

... Chystá se Izrael k volbám?, ptá se titulek článku na zpravodajském serveru Arutz Sheva.

... zatímco ve vnitropolitické aréně zuří boj, na blogu IPBC již odpočítávají, kolik dnů, hodin, minut a sekund zbývá do zahájení činnosti korporace. Screenshot pořízen 19/3 ve 12:20 SEČ.

... Romana Neumarková, dosud redaktorka IBA, s níž počítají jako s moderátorkou i v IPBC. Ne každý bude ale mít takové štěstí. (Zdroj: Blog IPBC)

... co ho čeká po návratu. Premiér Netanjahu s manželkou Sárou po přistání v Číně. Neděle 19/3. (Zdroj: Flickr premiéra)

Autor: Lubomír Stejskal | karma: 16.14 | přečteno: 840 ×
Poslední články autora