Prezident ignorant

Je Chrám Božího hrobu reálně ohrožen? Je reálně ohrožena mešita Al Aksa? Jistěže ne! Tak proč prezident něco takového naznačuje?  

Řeč je o Michelu Aounovi, prezidentovi Libanonské republiky. Ten byl v minulých dnech na návštěvě Egypta, kde doslova řekl:

 

  • Je možné představit si Jeruzalém bez mešity Al Aksa a bez Chrámu Božího hrobu?

 

Toto malování čerta na zeď, které nemá žádné opodstatnění, bylo řečeno jako součást Aounovy výzvy adresované arabským národům, aby se spojili k ochraně multináboženského charakteru Jeruzaléma. Věc má ale háček, neboť bývalý armádní velitel Aoun, který je maronitským křesťanem, si pojem „multi-“ vysvětluje příliš úzce. Podle jeho mínění by měla Arabská liga „sjednotit své úsilí při ochraně chrakateru Jeruzaléma, který spojuje křesťanské a muslimské dědictví“.

 

Tady máme jeden z mnoha důkazů, že nejvyšší místa v arabském světě, zde prezident jedné z nich, očividně a bez skrupulí ignorují židovské dědictví, které s Jeruzalémem souvisí – a které je nejstarší a nepominutelné. Kromě toho: Aoun obvinil Izrael, že se snaží o judaizaci Palestiny. Což je stejně prapodivné vyjádření jako kdybychom řekli, že česká vláda čechizuje Českou republiku.

 

Z výše uvedeného je zřejmé, že Arabové vskutku popírají židovské spojení s Jeruzalémem a že jimi prosazená rezoluce v UNESCO nesoucí se v tomto duchu nebyla náhoda či myšlenkový exces, ale šlo o vyjádření jejich oficiálního postoje.

 

Paradoxní na tom všem je, že Chrám Božího hrobu a mešita Al Aksa nejenže nejsou ohroženy, ale jejich existence je zajištěna nikoli navzdory izraelské suverenitě nad jeruzalémským Starým městem, ale díky této suverenitě. Něco takového ale většina Arabů, včetně současného libanonského prezidenta, kvůli své zaslepenosti, ignoranství a protiizraelské zavilosti nikdy nepřiznají – a dál se budou ztrapňovat popíráním historických židovských vazeb k Jeruzalému a jeho Chrámové hoře.

 

Michel Aoun nám znovu připomněl, pravou podstatu arabského uvažovaní. A to je vlastně dobře. Alespoň máme potvrzeno, na čem jsme a o co se tu vlastně hraje a jak.

... Michel Aoun, libanonský prezident. (Zdroj: Web The Daily Star Lebanon)

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 16.2.2017 8:45 | karma článku: 22,92 | přečteno: 558x