Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Stejskale. Zde je ukazka nedoresene sestavy politicke organizace v Izraeli. S udivem pozoruji vytecnou demokracii s takovym ubohym systemem. Nasleduje systemy z puvodnich zemi. Ty jsou o trochu lepsi, ale take nedokonale.

Parlamentni system nepracuje s efektivnim vysledkem. Nutnost "koalice" nabourava programy stran. Prezidensky system je daleko efektivnejsi. 234 let bez velkych vykyvu je ukazka pevneho zakladu v nejvetsi demokracii na svete. Znam od roku 1748. Tento system je take mozny i v male zemi!!!

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Limo, děkuji za inspirativní příspěvek. Máte v principu pravdu, i já jsem příznivcem většinového systému, nicméně současně jsem také realista. A realita je taková, že v Izraeli mají systém poměrný, což vychází z tradice a patrně i potřeb sionistického hnutí. Nezbývá mi tedy nic jiného, než tuto realitu respektovat a ve svých úvahách s ní pracovat. Ano, prezidentský systém může fungovat i v malé zemi, ale k jeho aplikaci musí být celonárodní konsenzus. Což v Izraeli, partajně rozdrobeném, zjevně není a jen tak nebude. --- Jiná je tradice v USA, Kanadě nebo Spojeném království, jiná v Izraeli. --- Hodně zdraví přeji.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal