Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jezuité byl nesmírně vzdělaný řád podílel se na vzdělání obyvatelstva spolu s Piaristy,Boromejkami . Zakládají školy, gymnázia, vysoké školy. To vše zadarmo. Viděl jste F. L. Věka ?? Ten se vzdělával právě u Jezuitů. Pokud máte na mysli Koniáše, tak ten za svoji pověst vděčí Jiráskovi. On zejména ničili pornografické listy a kramářské listy a pokud ničil i zakázané knihy, tak vždy jeden výtisk byl uložen v klášteře. Jezuitům samým se nelíbila jeho přílišná horlivost a byl i za to kritizován, jak svědčí dochované písemnosti. Jak probíhala násilná rekatolizace. Vy vycházíte z knih Jiráska, který byl historik, ale psal knihy tak, jak to žádala doba.

4 1
možnosti
PL

P45e71t29r 25L98o52r36e40n10c

16. 2. 2020 19:07

Děkuji, zrovna jsem se totéž chystal p. Tichému napsat i já.

Jirásek byl především romantický snílek a malíř historických románů, kde přání a poptávka obrozenecké doby byly otcem myšlenky...

Naneštěstí se toho pak chytl rudý ministr školství Nejedlý a soudružkami učitelkami byly mylně indoktrinovány další generace, včetně té mé. Němci a Rakušáci umějící česky se nad jeho texty museli dobře bavit. Ale čest jim - ve Vídni tehdy "našincům" povolili Taborstraße a mnohé ryze české spolky i náboženské organizace.

Tímto ale rozhodně nesnižuji mé sympatie i ke všem nekatolickým "odnožím" křesťanské víry...

2 0
možnosti
Foto

Vážený pane Kindle, to, že některé mnišské řády u nás šířily kulturu a vzdělání je mi jasné, to je pravda, existovaly přece klášterní školy. dokonce i varhanní... Ale že v době pobělohorské - i později následovala silná rekatolizace, je také pravda. Znám například potomky rodiny, jejíž předkové kvůli tomu utíkali z jižních Čech do Maďarska - zastavila se tehdy v jedné ne tolik postižené rekatolizací moravské dědině, a usídlili se tam. Pocházím z jižní Moravy naše obec je příkladem toho, jaké rozepře existovaly mezi katolickou většinou a evangelickou menšinou ještě i v době po vyhlášení tolerančního patenu a později. Evangelíkům nedovolili pohřbívat své zesnulé na katolickém hřbitově, musili si pořídit svůj vlastní, evangelický. Postavili si modlitebnu (bez věže) a vedle ni malou zvoničku, ale nesměli si do ní pořídit zvon. Tomu říkáte náboženská svoboda?

0 0
možnosti
  • Počet článků 4798
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal