Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J76o83s31e41f 85P56o56t74r

16. 2. 2020 21:18

Samozřejmě, pane Stejskale nesouhlasím : říkáte

"Jako potomek českých pobělohorských emigrantů mám morální povinnost zastávat postoj proti sloupu."

Evropa po krutých válkách se dohodla na Vefstálském míru, kde bylo řečena rovnost katolického a protestanského vyznání s tím, že poddaní jsou povinni respektovat náboženství panovníka, v případě katolického musí být všichni katolíci, v případě protestanského, musí být všichni protestanti - tedy ne náboženské opatření, ale politické. Kdo nesouhlasí, ať se odstěhuje.

Nesnažte se, pane Stejskale teď to historické rozhodnutí revanšovat. Český národ byl v té době na pokraji vyhnutí, česky mluvili jen sedláci a nejchudší vrstva městských řemeslníků. Pak přišla katolická církev a Jezuitský řád a iniciovali a řídili tzv. "české národní obrození".

Na začátku 20. století byl český národ díky národnímu obrození na rovnocenné úrovni s evropským západem po politické, kulturní, průmyslové, vzdělanostní stránce.

TGM tuto historickou skutečnost falzifikoval a pokřivil a k dokonalosti pokřivení to dotáhli socialističtí politruci. Ti krutě katolickou církev pronásledovali, zatímco protestanti s nimi úspěšně kolaborovali.

Postavení Mariánského sloupu aspoň trochu odčiní minulé křivdy.

Historii píši vítězové. Tu historii kolem toho sloupu napsali vítězové, komunističtí politruci, i v kolaboraci s protestanty. Materiální komunismus byl odvát na smetiště dějin, ale jeho falešné a pokřivené myšlenky vyznává drtivá většina obyvatel ČR, jak je jasně vidět i z diskuzí.

1 3
možnosti

To není pouze vaše ostuda před vašimi předky,

ale ostuda naprosté většiny Čechů a Moraváků před našimi společnými předky.

Zbývají otázky:

Co si ještě církev dovolí?

Koho jste si zvolili do Pražského zastupitelstva?

Proč nerozhodlo referendum občanů?

Odpovězte si sami!

2 5
možnosti
Foto

V roce 1918 bylo v Čechách 70 procent katolíků.

3 0
možnosti
Foto

Možná formálně.

První světovou válkou utrpělo křesťanství největší ránu ve svých dějinách, kdy lidé přestávali věřit v Boha. Mohu to doložit na svých předcích.

A jak je možné, že po roce 1989 se počet ateistů ještě zvýšil i přes masivní kampaně všech možných církví?

1 0
možnosti
Foto

Sloup stržen davem, který přišel z tábora socialistického lidu na Bílé Hoře u mohyly bitvy. Rozvášněný dav pod vedením socialisty Františka Sauera ze Žižkova, tehdy to bylo samostatné město a bylo přičleněno k Praze v roce 1922 strhl sloup. Sauer byl silně opilý a sám nemohl vylézt na hasičský žebřík. Hlasitě křičel, podle očitých svědků silně řval. Sloup nestrhli Pražané, ale Žižkováci. Sauer byl silně opilý a sám nemohl vylézt na hasičský žebřík. Hlasitě křičel, podle očitých svědků silně řval. Po stržení sloupu n jeho místě byla vztyčena rudá vlajka.

1 0
možnosti

Zapomněl jste na jistou, tehdy šestnáctiletou Miladu Horákovou, která vylezla po žebříku a navlékla soše na sloupu oprátku, za kterou byla posléze stržena k zemi.

1 0
možnosti

Pokud proti sobě stavíte jako nesmiřitelné Mariánský sloup a Komenského, připomenu důvod, proč Komenský odešel z Lešna. Jeho obyvatelé, tolerantní katolíci, poskytli českým a moravským bratřím v čele s Komenským azyl. Když roku 1655 přišlo švédské vojsko k Lešnu, bratři v s Janem Amosem Komenským „zachránili“ Lešno před dobýváním Švédy otevřením městských bran. Komenský píše svou Pansofii, oslavnou řeč o švédském králi a čile se druží se švédským velitelem Schichtlingem. Po dobytí (resp. osvobození) Lešna polskými sedláky v roce 1656 ovšem musel z Polska útéci před trestem a hněvem Poláků.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Le%C5%A1no

.

Je z toho vidět, že Komenský nad slušnost hosta s jinými názory než domácí kladl své vidění světa, ideologii. Nebyl v tom lepší než ti, kteří ho vyhnali z vlasti. Takto radikálně tenkrát smýšlela velká většina Evropanů se vzácnými výjimkami jako Erasmus Rotterdamský. V tomto smyslu byli Komenský a Mariánský sloup nesmiřitelní, ovšem vychází to také z iniciativy Komenského. Nechci ho odsuzovat; každá velká osobnost má i svou temnou stránku a bratrovražedné náboženské války jen v málokom nezanechaly jedovaté ovoce nenávisti. Zřejmě bychom nebyli odolnější.

My bychom ale po staletích sílu ke smíření najít měli. Z katolické strany byl iniciativní před rokem 2000 Jan Pavel II. s omluvami za křivdy spáchané v dějinách, diskutovalo se o roli Jana Husa. Kalich na týnském chrámu, o němž píšete, byl před dvěma lety opět umístěn jako gesto ekumenického smíření. Jak psal u minulého článku Marek Trizuljak: Přejte a bude Vám přáno!

6 1
možnosti
Foto

Problém je, že katolíci místo, aby přáli všem, tak přejí POUZE svým církvím, viz vysoce nadhodnocené církevní restituce prosazené navíc velmi pochybným způsobem pomocí poslance pravomocně odsouzeného za korupci.

A předražení (tedy okradení našich daňových poplatníků) se uvádí ve výši 54 milird Kč. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cirkevni-restituce-jsou-podle-babise-predrazene-o-54-miliard-korun.A160411_102905_domaci_kop

Takže, pokud se katolíci chtěli smířit takovým způsobem, tak dosáhli pravého opaku, kdy církevní restituce odsuzuje na 80% našich občanů. A když chtěli některé politické strany napravit tuto křivdu na daňových poplatnících, tak katolíci vyváděli jako pominutí a prostřednictvím katolíků v ÚS zdanění zabránili:

Takže, místo smíření, dochází podobnými činy ze strany katolíků k vyvolávání stále většího napětí v naší zemi.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2714084-rozhodnuti-o-zdaneni-cirkevnich-restituci-vyvolalo-kritiku-zvitezil-populismus-nad

1 4
možnosti
Foto

buďte v klidu ... Hřibové přicházejí a odcházejí, sloupy také !!

1 2
možnosti
Foto

Pokud vím, tak samotný primátor Hřib a Piráti byli proti obnovení Mariánského sloupu.

2 1
možnosti

Jestli tomu dobře rozumím, tak vy smíření křesťanů vylučujete. Mohu se zeptat: Co soudíte o Ježíšově Velekněžské modlitbě (Jan kapitola 17)?

3 0
možnosti
Foto

Jana 17 čtu s hlubokou pokorou a úctou k Ježíšovým slovům. Právě proto vylučuji smíření křesťanů, pokud je některými z nich hrubě deformováno poselství evangelia a apoštolské učení prvotní církve. Je mi líto.

1 2
možnosti

R^V!!

Mám mnoho katolických přátel, kteří nejsou z nastalé situace nijak šťastní; je to vyloženě truc současného vedení církve a vůbec bych se nedivil, kdyby byl sloup znovu živelně stržen.

1 8
možnosti
Foto

Musím se pousmát, když pan Horner tvrdí, že má mnoho katolických přátel. Texty jeho článků a kometářů tomu příliš neodpovídají.

3 0
možnosti
Foto

Obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí pro mne není důvodem k radosti ani ke smutku. Beru to jako fakt, že se Staroměstské náměstí vrací částečně do své původní podoby. Vždyť ten Mariénský sloup tam stál po několik staletí a je tady součástí historie. Nerozumím tedy dost dobře tomu, že se dnes jeho obnovení může stát předmětem nějakých vášnivých sporů.

Na poboření Mariáského sloupu po vzniku Československa ostatně příliš hrdi být nemůžeme. Nedošlo k němu po nějaké zralé úvaze, ale svrhl jej rozvášněný dav vedený žižkovským bouřlivákem Frantou Sauerem. (Mimochodem dav se poté chystal poshazovat i sochy z Karlova mostu, ale tomu už policie zabránila.) Na Staroměstském náměstí tak budou vedle sebe stát Mariánský sloup a pomník mistra Jana Husa - tak jako několik let začátkem 20. století. Tyto dva památníky tak budou vlastně symbolizovat složitost naší historie.

7 0
možnosti
Foto

Pokud si vybavuji slova mých předků, kteří zažili R-U a první světovou válku, tak nenávist našich občanů vůči Rakouské monarchii byla po skončení I.světové války opravdu velká. Muži sloužili jako potrava pro kanóny v první světové válce, ženy a děti dřely na polích, všude bída a hlad. A rakouští důstojníci naše vojáky hnali proti kulometům a za sebemenší kázeňské přestupky je fyzicky trestali. Například bratr našeho prezidenta Ludvíka Svobody byl brutálně umučený k smrti rakouskými důstojníky.

Proto naši vojáci přebíhali ve velkém k tehdejšímu nepříteli Rusku. Velice zajímavé je vyprávění našeho významného herce Zdeňka Štěpánka, který byl stejný ročník jako moje babička.

Nenávist vůči katolické Rakouské monarchii byla po skončení I.světové války opravdu velká a Mariánský sloup to odnesl jako symbol útlaku našich občanů ze strany Rakouské monarchie.

A co se týká víry v Boha, tak řada našich voáků odcházela do války jako katolíci a vraceli se jako ateisté. Toto byl i případ mých předků z obou stran.

Možná i pod jejich vlivem mám averzi vůči jakémukoliv náboženství.

4 5
možnosti

M94i53l47a69n 52B15í43l50e74k

16. 2. 2020 10:40

"Mezi oběma díly, Komenského textem a Bendlovým sloupem, neexistuje soulad. Každé symbolizuje jinou, vzájemně protikladnou část českých dějin. Musíme si vybrat – buď se hlásíme k odkazu, který přestavuje Komenský, nebo k odkazu, který reprezentuje sloup."

Já bych to rozhodně neviděl tak nesmiřitelně. Historik Jiří Rak před časem napsal:

"Podívejte se na třeba Francii, kolik ta má tradic! Keltskou, křesťanskou tradici ludvíkovskou, tradici revoluční Francie i tu konzervativní monarchistickou tradici. Všechno to dokázali integrovat.

A tohle my nedovedeme, tady je všechno postaveno proti sobě, až to někdy vypadá, jako by český panteon měl vyměřený počet míst, a když tam chceme dodat nového velikána, musíme někoho jiného vyšoupnout. Francie se dnes hlásí ke svaté Janě i k Voltairovi. Kdežto my vždycky někoho škrtneme."

9 0
možnosti

J85i84r76i 77T97i57c53h54y

16. 2. 2020 17:38

Jak se jim podarilo zintegrovat tech pet milionu muslimcu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 4794
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal