Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podle posledních zpráv Bibi zvažuje zastavit soudní reformu, ale v tom případě, Jari Levin jako ministr spravedlnosti opět pohrozil demisí a tím by vláda padla, neboť právě J.Levin byl motorem všech koaličních smluv.

Podle posledních průzkumů by tato koalice ztratila dnešní většinu.

O J.Gallantovi je známo, že jako jeden z mála významných dlouholetých členů Likudu nemá žádné politické ambice a sám do svého projevu byl na vrcholu své politické kariéry a navíc moc dobře věděl, že tím možná končí jeho politická kariéra. Z jeho sobotního projevu nic nezískal, pouze ztratil.

To vše ovšem J.Gallant dopředu věděl, přesto to udělal a pronesl svůj projev. Pro mě osobně je Gallant opravdový státník.

Po odvolání J.Gallanta s ohledem na noční demonstrace se řada dalších členů Likudu, kteří předtím mlčeli, vyslovila pro pozastavení soudní reformy s obavou před bratrovražednou válkou.

Např.Miki Zohar - ministr kultury a sportu, který patří k největším podporovatelům Bibiho, poslední noc pro TV stanici N12 s pohnutým hlasem řekl, že "reforma je potřebná, ale nikoliv za této situace, kdy vám hoří dům". On sám má o budoucnost Izraele s ohledem na nebezpečí. A že "tato vláda zcela selhala v přesvědčováním široké veřejnosti o potřebě této soudní reformě."

Též náboženské strany Šas a ultraortodoxní Judaismus Tóra jsou pro zastavení soudní reformy. Ve stínu těchto všech událostí byl přijat zákon "Deri 2" ve druhém a třetím čtením v Knessetu, kdy umožní A.Derimu ze strany Šas vrátit se zpět do ministerské funkce, ze kterého byl nucen odejít. Poslední noc se na demonstraci objevili poprvé i první voliči Likudu, kteří sice podporují soudní reformu v této podobě, ale i pro ně je příliš vyhození ministra obrany. Zdejší odbory vyzvou k všeobecné stávce. Ale Bibi je pod obrovským tlakem nejen J.Levina, ale i doma od svého syna Jaira, který nechce, aby se Bibi "opět sklonil před anarchisty, levičaky, teroristy a médií."

Bibi má mít dnes projev k národu, tak uvidíme, co z toho vzejde.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, Refaeli. Budu jen opakovat své stanovisko. Reforma ano, ale musí jí předcházet celonárodní dialog. J. Gallanta také vysoce cením, řekl jen to, co si myslím i já. Bibi je tak trochu v pasti, mezi "kladivem a kovadlinou", sám jsem zvědav, jak z toho vybruslí. Buď jeho renomé v mých očích stoupne, nebo zase o něco poklesne. Pokud by se potvrdilo, že je primárně motivován svými soudními kauzami, byla by to těžká deziluze. Jsem jako na trní...

1 0
možnosti
  • Počet článků 4810
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal