Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Bývaly doby, kdy Bejrut byl zván Paříži blízkého východu. Ovšem bývaly. Nikdy nebyl úplný klid. Ani po této ,,události-viz :Arafat vstoupil do mírových jednání s Izraelem (v Madridu a později Oslu), které vedly k uzavření dohody (13. září 1993 ve Washingtonu) o autonomii v Pásmu Gazy a Jerichu. Dohoda byla uzavřena pod patronátem prezidenta USA Billa Clintona. Spolu se Šimonem Peresem a Jicchakem Rabinem dostal Nobelovu cenu za mír v roce 1993.

1 0
možnosti
Foto

Roku 2004 premiér Šaron, který navrhl jednostranné stažení se z Pásma Gazy. Izrael totiž věřil, že na palestinské straně nemá partnera. Rozhodlo se o stažení právě z Pásma Gazy, neboť tato oblast už několik desetiletí představovala bezpečnostní hrozbu, ale také vojenskou a ekonomickou zátěž. Jednalo se o stažení přibližně 7 tisíců židovských osadníků. Mnoho Izraelců také věřilo, že tento krok přispěje ke smíru. Americký prezident George W. Bush podpořil Šaronův plán a existenci části židovských osad na Západním břehu, což žádný z jeho předchůdců neudělal V březnu roku 2005 Hamás a ostatní guerillové skupiny souhlasily s neformálním uzavřením příměří s Izraelem. Poté byla zahájena evakuace z území Pásma Gazy, ale Izrael si ponechal kontrolu nad mořem, vzduchem a hranicemi Pásma Gazy . Jenže ke smíru nedošlo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 4808
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal