Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I ja jsem jeden cas (to az po premisteni mimo vlast v polovine sedesatek) DX-oval a taky se venoval behem skoro celych sedmdesatek "loveni" stanic a poslechu na kratkych vlnach, u nas tehdy bylo mozne "ulovit" napriklad Ecuador, coz se tehdy u DXeru povazovalo za velky uspech.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvky. K Ecuadoru jen poznámka, tamní stanice Radio HCJB, s níž jsem v 80. a začátkem 90. let spolupracoval, vysílala také česky, každý den dvakrát (ráno a večer); jednalo se o protestantskou náboženskou stanici. Nicméně v rámci DX příjmu bylo možné přijímat i další ecuadorské stanice s mnohem nižším výkonem, kterých tam pracovalo několik desítek.

0 0
možnosti

Dekuji za velmi zajimavy clanek a taky odkaz na clanek pane Flasky. U nas se v padesatych letech hodne poslouchala cizina, ovsem pokud si pamatuji, bylo to vsechno jenom na kratkych vlnach a alespon v nasem kraji strasne rusene. Ale jeste si pamatuji, ze na konci ceskeho vysilani Hlasu Ameriky byla anglicky oznamena poloha vysilace, v prvni polovine padesatych let to byl Tandzir v Maroku, nasledovaly Tesaloniky a koncem padesatek Mnichov. Stredovlnne vysilani ceskoslovenskeho rozhlasu se tu hodne krajanu snazilo naladit behem listopadu 1989 a par mesicu po tom, zajimave bylo, ze ceske stredovlnne vysilace zde byly casto slabe slyset (neni divu, bylo to vysilani pro vnitrostatni posluchacstvo) a pres den je vetsinou neslo naladit vubec, zato slovenske stanice byly silnejsi. Nekdy koncem devadesateho roku zacal cs rozhlas vysilat pro krajany v cizine v cestine a slovenstine na kratkych vlnach a tak potom "hlas domova" na strednich vlnach tu lidi prestali poslouchat kvuli spatnemu a nejistemu prijmu., ten poslech na kratkych vlnach byl jistejsi a slo to slusne i behem dne.

0 0
možnosti

J90a95n 62M84a52r92e36k

25. 12. 2021 22:42

Váborný přehled stanic vysílajících z ciziny. Jenom bych ještě doplnil AFN Munich (American Forces network) vysílající z Mnichova To jsme na černo poslouchávali na vojně v Boru u Tachova (kasárna skoro na hranicích s Bavorskem) tak, že jsme vytáhli přenosnou vysílačku-přijímačku R105 na vrchol stožáru a posluóuchali Elvise, ktrý ač starší v tu dobu vojančil v Záp. Německu. To se ovšem dělo, když se večer oficíři napájeli pivem v putykách v Boru.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za doplnění, stanice AFN se samozřejmě taky poslouchala, ale já jsem se zaměřil na rádia vysílající česky a slovensky. Srdečně zdravím.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS