Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Izrael náš Bůh? Nebo alespoň Bůh blogera Stejskala. To není podstata problému, podstatou je dodržování Ústavy, prezident nemůže kádrovat kandidáty a vetovat návrh premiéra, je to jeho volba a jeho zodpovědnost, o vládě rozhoduje důvěra či nedůvěra parlamentu. Nakonec Havel jmenoval asi s těžkým srdcem zrovna Zemanovi do vlády komunistického kádra Grégra a estébáka Kavana. Klaus pak asi nerad nezkušenou dívenku Peak na ministryni obrany...Jen Zeman jako obvykle vše porušuje a někteří bezzásadoví jedinci by byli ochotni kvůli dílčímu zájmu ho v tom podpořit.

1 1
možnosti
ZZ

Ale odmítnutí jmenování ministra v minulosti bylo běžné nejen u nás, ale i na slovensku, Itálii - a možná i v dalších státech.

To že Lipavský má problém s Izraelem, je pouze pouze jeden problém. Lipavský má těch problémů mnohem víc.

Prezident s premiérem byli ale tak taktní, že konkrétní jména neprozrazovali a dali tak partajím šanci na klidnou tichou výměnu za vhodnější kandidáty - ale Piráti asi žádného vzdělaného a rozumného kandidáta na tuto funkci nemají.

:-(

0 0
možnosti
Foto

Přiznám se, že ohledně Jana Lipavského na ministerstvu zahraničí mám jisté rozpaky.

Na jedné straně mne pobuřuje, že prezident Zeman hodlá "vetovat" jmenování jednoho z ministrů navržených premiérem Petrem Fialou. Vnímám to jako pokus rozložit pětikoalici. Vybral si kandidáta na ministra nejslabšího člena pětikoalice Pirátů. (Mimochodem v minulém volebním období také odmítl jmenovat dva kandidáty slabšího člena koalice ČSSD - Poche a Šmarda. Kandidáty Babišova hnutí ANO jmenoval všechny.) Počítá zřejmě s tím, že Piráti to vezmou tak, že je považují za páté kolo u vozu, možná se šprajcnou a budou chtít z koalice odejít.

Na druhé straně si nejsem jist, zda Piráti vybrali na ministerstvo zahraničí správného člověka. Možná si touto volbou tak trochu naběhli na vidle. Pan Lipavský se mi zdá být poněkud kontroverzní osobou s radikálními názory, která se nechová příliš diplomaticky, což by ministr zahraničí neměl. Ale zahraniční politiku státu by měla určovat celá vláda a ne pouze ministr zahraničí.

0 0
možnosti
JP

J98a52n 72P33a75v43l20í78k

20. 11. 2021 11:08

Koukám, že jsou tady samí experti na výběr nového ministra zahraničí, a tudíž potenciální premiérové. Zahraniční politika státu není omezená pouze na vztahy k jednomu jedinému státu, je to oblast mnohem širší. Za výběr ministrů zodpovídá předseda vlády a nikoliv prezident kolaborant s nepřáteli našeho státu nebo brouci Pytlíci, kteří všechno znají a všechno umí.

6 3
možnosti
ZZ

Tak proč tady tak srdnatě bojujete za brouka Pytlíka Lipavského ?

;-D

0 0
možnosti
JB

J11i43r49i 97B20o46r

20. 11. 2021 10:48

Vláda rozhoduje ve sboru, za směřování zahraniční politiky je zodpovědný premiér. Ministr zahraničí je jen jedno kolečko. Kulhánek by mohl vyprávět.

3 0
možnosti
Foto

J94o68s44e59f 93B83á12r82t44a

20. 11. 2021 10:47

Čekal bych k tomuto diskuzi v mediích, marně. Zeman má tentokrát pravdu, jedná se o to, že Lipavský bude dělat ostudu v zahraničí.

6 3
možnosti
JB

J54i44r13i 61B45o22r

20. 11. 2021 10:50

Po Zemanovi a Babišovi?;-D

3 1
možnosti
AM

Místo, aby byl Fiala rád, že mu Zeman umožní nahradit magora někým rozumným, tak se bude bít za koaliční smlouvu, i když každý se selským rozumem musí vědět, že spolek 5 stran nemůže vydržet.

5 3
možnosti
ZZ

Koaliční smlouva ale není o konkrétních jménech !!!

Na druhou stranu nemají Piráti žádného zkušeného a vzdělaného člověka, který by tento post dokázal řídit.

;-(

1 0
možnosti
PL

P45e13t70r 30L33o24r36e88n38c

20. 11. 2021 9:37

Přiznám se, jsem v tomto Hradem připravovaném konfliktu poněkud rozpolcen.

Prezident by neměl premiérovi házet vidle do složení vlády - za tu zodpovídá premiér parlamentu.

Na druhou stranu - Lipavského názory a postoje v palestinské otázce nesdílím a od "mého" ministra zahraničí by se mi ty bludy poslouchaly velmi těžko.

- - - - - - - -

Fiala by se měl v této věci Zemanovi zašprajcnout a v případě jakéhokoliv "veta" odmítnout i premiérovat. Zemič by náhle mohl za to, že nám nadále "povládne" BestCovidový Superman Bureš, který by zde mohl plynule navázat na vše, co si na tomto poli nezištně a strategicky přes léto připravoval, a tím by se vlastně "předved" i do budoucí prezidentské kampaně. ;-)

0 1
možnosti
JV

Fiala s tím kalkuloval a je rád že tam Lipovského dali, protože nemusí přijmout odpovědnost a pracovat.

1 1
možnosti
JH

J41a15n 65H77a21r39v77a71n

20. 11. 2021 8:49

R^ Na druhou stranu jsem žasnul, když v blogu p. Flašky "Hradní satan už zase vystrkuje růžky" se bloger, prezentující se s jarmulkou na hlavě u Zdi nářků, postavil za Lipavského. Lipavský nebyl přímo jmenován, ale všichni, stejně jako Vy, věděli o koho jde. :-/

7 1
možnosti
MK

Tomu se říká chucpe.

7 0
možnosti
Foto

Zdá se, že Zeman zase našel místo, kam udeřit.

Lipavský se mi krajně nelíbí právě pro tohle, ale Petr Fiala by ustoupit neměl, protože jinak bude Zeman zase rozhodovat o složení vlády, ačkoliv to je výlučná odpovědnost premiéra, který to musí obhájit před Sněmovnou.

4 2
možnosti
ZZ

Politika je cesta neustálých kompromisů.

Kdo toto nechce akceptovat, nemá v politice co dělat.

;-)

1 0
možnosti
KO

K34a49r74e77l 14O19r52l97í28k

20. 11. 2021 8:13

Před několika léty jsem jel ve vlaku s tehdy ještě málo známým Bartošem. Při otázce na Izrael se kroutil jak had a nechtěl odpovědět přímo. Piráti kopírují antisemitskou politiku levice. Doufám, že Lipavský neprojde.

12 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS