Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vzhledem k vysoké míře "korektnosti" musím použít jiná slova, která tak dobře nevyzní, ale přece:

Čím víc se exkrementem mažete, tím víc páchnete.

Jak už jsem napsal u minulého blogu, je pro mne Roman Joch přílš autoritativní až autoritářský a pochybně konsensuální. A vy to občas přebíráte, viz např.: "Ne, Radko, nebude. Nikdy to tak nebude. Protože zlo bude s námi pořád, do konce věků, a my mu budeme nuceni čelit." Jakým výzkumem jste k tomuto závěru došel?

Doba se mění a lidé se mění a je proto více než diskutabilní komparovat šedesátky s dnešní dobou, resp nerespektovat prostředí a dokonce cosi zasazovat do dnešních reálií. Stejně tak Lennon na Západě moc nevěděl o komunismu,ne jako ti, kteří v něm žili. Ano, je to snílkovský text a i dnes utopický, ale nebylo by to krásné? BTW: Jen člověk snad i narušený si může myslet, že Lennon byl šiřitelem a propagátorem komunismu.

Když položím na jednu misku vah snílka Lennona a na druhou misku položím Jocha např. s jeho schvalováním mučení k získání informací, mám pochybnosti limitující k jistotě, o své možnosti přiklonit se k Jochovi.

Navíc: kde by dnes byl svět bez snílků, vizionářů a podobných individuí (podle vás a Jocha?).

0 1
možnosti
MP

Lenon napsal naivní ale citlivou básničku, Joch to zanalyzoval svou politickou filozofií a Trčálkovi se zase jako většinou místo satiry povedl akorát sprostý pamflet.

Problém Imagine je, že si můžeme představit cokoliv, realitou v tomto světě se to stát nemůže. Stejně tak nebe a peklo existuje či neexistuje nezávisle na tom, co si o tom myslíme.

Pokud bych si měl zahrát na křesťanského apologetu, uvedu precizní pasáž z listu Římanům, která diagnostikuje padlé lidstvo : " jejich nohy spěchají prolévat krev " Ř 3,15. Použití síly je to poslední, v mnohých případech dokonce kontraproduktivní ( viz. příklad Ježíše a prvotní církve ), v případě zvážení všech možností jako krajní řešení přípustné. Právě protestantská teologie diskutovala podmínky spravedlivé války v době útisku. Např. v 16. století novokřtěnci byli považováni za sektu a měli jen 3 možnosti : nechat se vypovědít ze země ( což udělala většina ), nechat se popravit, nebo se bránit. Jakpak bychom se asi tehdy zachovali já, autor článku, R. Joch, paní Radka či Valach Karel :-) ?

1 0
možnosti
TB

Snad vám demagog Trčálek, který si z Imagine vybral jediných pět slov, co se mu hodí, nestojí za reakci. Nekrmte ho

1 0
možnosti
MB

Předpokládám, že ten Jochův článek většina diskutérů nečetla. Mě samotného by jeho obsah zajímal, ale LN nemám předplacené. Takže zde zuří bitva realistů a idealistů a jenom z vytržených částí textu usuzuju, o co vlastně jde. Já sám jsem až do vojny netušil, o čem se v textu písně zpívá. Teprve hudebně a jazykově nadanější spolubojovníci mi odkryli tajemství onoho oblíbeného ploužáku. Že by mě to ovšem nějak nadchlo nebo duševně povzneslo, to se říci nedá. Sovětská invaze do Afgánistánu se v PŠM (politické školení mužstva) probírala častěji než vůbec a Lennonovy vize mírového soužití byly zapomenuty.

Kdyby tudíž popíječ čaje nevrtal do klasického konzervativce, který poetiku Lennonova textu asi poněkud drsněji zkritizoval, tak by tady byl klídek. Klídek ovšem není a já jenom žasnu, jaké nové dělení blogerů i komentátorů tady vzniklo.

1 0
možnosti
Foto

Probůh, co je na slovech té nádherné písničky špatného? Nechápu, proč je někdo kritizuje. Od toho písničky jsou, abychom snili, třeba o lepším světě. A jak víte, pane Stejskale, že svět přece jen jednou nebude lepší, než je dnes? Od středověku ke dnešku se toho hodně také změnilo k lepšímu.

1 1
možnosti

Ovšem pod pojmem lepší svět si každý přestavuje něco zcela jiného. Co je pro jednoho sladký sen, to je pro druhého noční můra.

0 0
možnosti
MP

O jé... zase už vadí muzika. Nebylo to tu už? A co Beethovenova devátá? "Alle Menschen werden Brüder" Není to nebezpečná myšlenka? :-).

5 0
možnosti
JL

jaja, Beethoven byl taky ein Kommunist!!! Dokonce i Ježíš byl komunista.

2 0
možnosti
IS

Řekněme, že Lennonův text je prostě naivní. Za předpokladu, že to skutečně nepojal jako politický manifest.

0 0
možnosti
TB

Pojal a přiznal to.

1 0
možnosti
JL

Problém konzervativců při snaze interpretovat Imagine je asi v tom, že jsou neschopni snění, jsou "natvrdlí", zejména to předvedl Joch, což je ale v pořádku, je přece za to placen, že je konservační. A to, že Lennon někde něco řekl, může také znamenat, že si dělal legraci nebo že byl zrovna pod vlivem. To ovšem střízlivý konzervativec, který nebere LSD, heroin, hašiš, nekouří k snídani trávu, nemůže pochopit. Už jsem to tu jednou napsal, že vnímám text jako vědomou utopii, jako výzvu ke snění, ale ovšem že teritoriální lidoop tzv. homo sapiens bude mít pořád svá teritoria, pořád je bude bránit, pořád bude někoho zabíjet a s někým bojovat, pořád budou chytřejší okrádat hloupější a budovat svá miliardová konta atd. Taková je realita božského Stvoření života na Zemi.

2 1
možnosti
PM

P32e70t11r 78M59u34n38z17a25r

13. 10. 2021 19:55

Problém idealistů je, že nechápou, že své snění nemůžou aplikovat na reálný svět.

1 0
možnosti
JZ

J78a72n 73Z27i63e14g40l24e49r

13. 10. 2021 11:33

Zasloužená karma :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Já s písněmi Beatles vyrostl, neb jsem jejich ročník. Pokud jste nepochopili jejich dobu - zlatá šedesátá, nemůžete pochopit ani Imagine.

Zase jste šlápl poněkud mimo mísu, ale je to Vaše vizitka. ;-(

3 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS