Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Připojuji komentář, který jsem napsal u blogu Radky Kielbergerové:

Pro problematiku vidím jako podstatnou půvabnou definici G.K. Chestertona: Hereze je pravda, která se zbláznila.

Joch bere Lennonův text absolutně, doslova, a správně ukazuje na rizika takové interpretace. Nejzřejmější je to u Jochova příkladu s Hitlerem: "Kdyby se mírní a mírumilovní lidé řídili radou Johna Lennona v roce 1940, Hitler by v době napsání textu Imagine mohl stále ještě žít ... a spokojeně by se kolem sebe díval na svou Evropu, ... která by byla jedním velkým koncentračním táborem a jedním velkým hřbitovem." Je otázka, jak Lennon svá slova o životě v míru myslel a jak by je aplikoval na nacizmus. Nicméně svým vlivem přispěl k vítězství komunizmu v celém Vietnamu (na rozdíl od Koreje). Tím nepopírám válečné hrůzy, na kterých se USA ve Vietnamu podílely.

Bez (neuskutečnitelného) dialogu s Lennonem, jak to v širším kontextu myslel, je od Jocha trochu nefér. Bere text v doslovné filozofické interpretaci, aniž by zmínil možnost interpretace jiné. Myšlenky je potřebné vzájemně vyvažovat, bez toho se lehce "zblázní", jak píše Chesterton a v článku ukazuje Joch.

1 0
možnosti

Ja se u blogu KT vzdycky bavim, protoze - podobne jako Zeleny Raoul - si dela p*del uplne ze vseho a nic mu neni svate. Chapu ale, ze nekomu tento zpusob humoru ci nadsazky nesedi, v takovem pripade doporucuji necist. Nektere obraty jako napr. "...vyskocil mrstne jako Masaryk do okna" nemaji podle me chybu ...

2 0
možnosti

Su stará konzerva, takže mám blíže k Jochovi, než k Trčálkovi a přiznám se, že mi ten jeho humor většinou nesedí. To, jak se umělecky vyhraňuje ke křesťanství, hlavně pak k tomu, jak jej prezentuje katolická církev, se mi zdá někdy za hranou ale budiž. Jakže je to umělecká satira a máme svobodu říct si svůj názor, tak proč ně. (I když si nedovedu představit, že by tady někdo podobným způsobem psal o islámu či židovské víře. To by byl jinší rachot.) Nicméně jsem si tento Trčálkův blog přečetl a myslím, že je jedním z nejlepších, co jsem tady od něho kdy četl. Snad až na ty "výkaly", ale myslím, že zvednout ze země psí ... tentonoc není tou nejhorší činností, kterou se člověk může v životě ušpinit. ;-)

Nicméně, co mi opravdu vadí dost a hodně, jsou jeho, často dehonestující, "polemiky" s blogery, kteří si dovolili mít jiný pohled na věc, než sám pan Trčálek. To se mi zdá nedůstojné až trapné a nechápu, proč to atl tady připouští.

Kdysi si tu se mnou vyřizovala účty jedna zdejší nejmenovaná blogerka, která nějak nepochopila, že diskuze je o tom, aby se diskutovalo a mohou se tam prezentovat i odlišné názory, než má ona sama a šup - už byla v HP. Bez mého jakéhokoli přičinění a přiznám se, mně samotnému by ten inkriminovaný blog nevadil ani na hlavní straně. Ale respektuji snahu správců tohoto blogu, aby se tento prostor nestal v převážné míře nějakým "Zelňákem", na kterém si budou mezi sebou vyřizovat účty místní "trhovci a trhovkyně". Ale stejně tak by to tedy mělo platit i pro místní "celebrity či necelebrity". Myslím, že v diskuzi pod články je v příspěvcích spousta místa, kde může každý docela obšírně napsat svou odpověď a není nutno psát ke každé "prkotině" samostatný blog.

1 0
možnosti

J56a55n 17Z50i70e62g13l10e56r

12. 10. 2021 10:53

Zasloužená karma R^:-)

4 0
možnosti

Dobrá polemika. Myslím si ale, že s náboženskými fanatiky se Trčálek trefil. Jaký je rozdíl mezi husity, Al kajdou a vůbec všemi muži vraždícími jiné, protože jsou jiné víry, z jiné země? Z hlediska duchovního všichni dělají chybu, působí bolest, nejen tomu, koho zranili a nebo zavraždili, ale i všem pozůstalým. Útoky na Jocha jsou zbytečné, říká svůj názor. Urážky působí také bolest, byť psychickou, a neschvaluju je. Člověk se může rozčílit a někoho sepsout, ale až se dostane do klidu, měl by zvážit, co to vlastně udělal a omluvit se. Zamyslet se nad svým činem. Lennonova písnička je fajn, je to jen písnička, není to Komunistický manifest vyzývající k diktatuře proletariátu. Lennon sám byl složitá osobnost, jak se u umělců děje, neznal svého otce, potíže měl i s mámou, vychovával ho teta. Byl to svým způsobem hudební génius, jako člověk zmatená existence. Narodil se do doby, která přála hippies a drogám. Bral LSD, byl to člověk hledající až v Indii. Škoda že byl zavražděn tak mladý: bylo by zajímavé sledovat jeho další vývoj a tvorbu. "Imagine" nedělá nic jiného než, že popisuje archetyp blaženého života - který bývá umísťován do nebe, říká se tomu Nový Jeruzalém, Nová země a všelijak jinak, ale jde o totéž. Kdysi lidi věřili, že ráj na zemi už byl - říkali mu zlatá doba (Indie například). A to nejen za Ježíše, ale i dnes. Stačí číst lidi, kteří prožili cestu do nebe, NDE - prožitky blízké smrti. Setkávají se s "bezpodmínečnou láskou", čili tím, čemu Joch a další věřící říkají Bůh či Ježíš. Všechno je jen jedno velké nedorozumění :-)).

0 0
možnosti

Musím se tentokrát Kadla zastat - on ten svůj politický aktivismus, na rozdíl od pana Stejskala, alespoň balí do jakési, takési umělecké formy...:-)

0 1
možnosti

J90a11n 92M40a76r54e59k

12. 10. 2021 16:39

Umělecké formy...to jste mně rozesmál!!

1 0
možnosti
Foto

Chtěl jsem si přečíst diskusi ale na pc ji neotevřu. Naskakuje misto ni reklama na dámskou noční kosilku

1 0
možnosti

Na tu reklamu bych se rád podíval!

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, nezlobte se, ale napadá mě i pár dalších kteří bojují se satirou, třeba Daeš atd....

1 0
možnosti

J69a75n 72M39a30r42e34k

12. 10. 2021 6:21

Mám na blog páně Trčálkova stejný názor jako autor blogu. On tu pan Rtčálek ale stále bude trčet a tak je ho zkrátka nutné bud vytrpět a nebo lépe ignorovat. Výplody pana Trčálka jsou stinnou stránkou svobody slova. Kdysi to trefně popsal Jiří Voskovec v brožůrce 'Stín Svobody'

9 1
možnosti

Další věci je, že slovo nazabiješ není přesný překlad, ale Nezavraždíš a to už je sakra velký rozdíl.

3 0
možnosti
Foto

R^ Díky za tuto poznámku. Nevěděl jsem to. Vygoogloval jsem si to a našel, že máte pravdu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS