Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dá se na to nahlížet i tak, že nejvíce škod, mrtvých, a pod. má na svědomí církev jako taková - a její fanatičtí vyznavači.

A není lepšího důkazu, že Bůh neexistuje, než to, že se na to dokáže dívat a nechat to být?

Místo, aby křesťané dbali toho, kvůli čemu se mezi sebou mydlí, je jeden horší než druhý.

Nejhoršího znectění mé osoby se dostalo od pána, jenž nedávno hrdě napsal, že je katolík.

Však pro vás, bezbožní věřící, je uchystáno peklo nejtemnější, neb jste si je vymysleli. !!

R^

0 0
možnosti

České stavy jsou hlavním viníkem Třicetileté války. Ony vyvolaly povstání, které bylo jeho příčinou.

0 0
možnosti
Foto

A proč povstaly?

1 0
možnosti

V protestantských zemích docházelo zase k brutálnímu pronásledování katolíků. 17. století nelze měřit hodnotami 21. století.

0 3
možnosti

což třeba Vy přesně děláte při hodnocení husitství ;-)

3 1
možnosti
Foto

Pane Stejskale, násilná rekatolizace a její uplatňování na českých a moravských obyvatelích trvala dlouho - bohužel neskončila vyhlášením Tolerančního patentu císařem Josefem II. v roce1781, ani vyhlášením Protestantského patentu v roce 1861. Byla dokonce uplatňována KC i po vzniku ČSR roce 1918, kdy získala všechna náboženská vyznání u nás rovnost. Vinu na tom měla nejen cílená neinformovanost občanů, ale hlavně "horlivost" a bigotnost katolických kněží, farářů, kteří ji protiprávně uplatňovali na bezbranném obyvatelstvu. (Zkušenosti z vlastní rodiny z roku 1936 jsem popsala na svém blogu ve svém článku "Svatba s podmínkou"). Doby pobělohorská byla skutečně dobou útlaku, dobou TEMNA. Rv

1 1
možnosti
Foto

Pane Stejskale, karma. R^

pantlikova.blog.idnes.cz (Svatba s podmínkou).

0 0
možnosti

Nechci nijak zlehčovat napsané ani argumentovat stylem "Vy zase lynčujete černochy". Náboženská tolerance v té době nepřevládala ani v protestantských zemích. Zásada "Cuius regio, eius religio" vznikla pokud vím u protestantů; byla i násilná protestantizace, ničení památek, zabíjení. U nás byla situace jedna z nejhorších zřejmě i díky tomu, že v Praze začala a skončila třicetiletá válka.

2 0
možnosti

Znám jednoho potomka katolíků vyhnaných z území dnešního Němcka, poněvadž jeho předkové odmítli přijmout evangelickou víru. Má 3 dcery a uvědomil si, že jeho německé příjmení zanikne, když se provdají. Vyslovil přání, aby si alespoň jedna z dcer ponechala to německé příjmení. K jeho cti musím dodat, že nemá potřebu se vymezovat či dokonce nenávidět současné evangelíky.

1 0
možnosti

Skvěle celou situaci po bělohorské porážce ilustruje dopis Maxmiliána Bavorského papeži: "Pán všemohoucí laskavě vzhlédl na svou církev, přemohl její nepřátele a zničil jejich moc. Byl jsem přítomen a zúčastnil jsem se boje, ale jen Bůh zvítězil a jemu náleží všechna čest. Zda bychom byli hodni jeho milosti, kdybychom se zbaběle slitovali nad poraženými?"

Byl to týž Maxmilián, který předtím sliboval poraženým přímluvu a pomoc...

BTV Velmi vhodně se vrátila k tomuto hrůznému zabíjení historička Marie Neudorflové svým projevem dne 21. 6. 2021 na Staroměstském náměstí....

0 0
možnosti

Křesťani se dovolávali vždycky Ježíše, ale na přikázání jako ́miluj bližního ́ ́ - či Odpusť svému bratru 77x - se ve středověku (ale ani v 17.století, což byl novověk) moc nehledělo, byly to drsné doby, když šlo o majetek a moc, ale spíše se řídili Starým zákonem: Rozzlobený JHV s vámi pěkně zatočí, darebáci. Hierarchický systém feudální moci se pěkně doplňoval s katolickým, byla to skvělá souhra přinášející oběma stranám moc a majetek - přičemž kněží fungovali současně jako špionáž Vatikánu a ideopolicie, katolíci měli pod kontrolou všechno od narození přes svatby, křty až po pohřby, hrozby peklem za cokoliv - buď hodný, modli se a pracuj a Bůh tě povolá do nebe. - Byla to jednoduchá ideologie i systém. Ještě dnes na to někteří se slzou v oku vzpomínají a snaží se vzkřísit.

2 0
možnosti

J18a57n 13M61a66r54e10k

24. 6. 2021 23:38

Pane Stejskale, naprosto chápu vaše rozhořčení k vůli blogu pna Zieglera. Ale jeho blogy je třeba brát "cum grano salis". On dlí jen na své stejné vlně a nevyzařuje z něho nijaká objektivita.

9 1
možnosti

Smutná realita....

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS